Zoufalý muž z Hulína chtěl sebe i své okolí vyhodit do vzduchu

HULÍN - Policistům se ve čtvrtek večer podařilo zabránit zoufalému muži z Hulína (60), aby sebe a své nejbližší okolí vyhodil do povětří. Jak sdělila v pátek policejní mluvčí Simona Kyšnerová, byl obklopen trhavinami i podomácku vyrobenou výbušninou.

Muž zavolal na tísňovou linku s tím, že vyhodí do vzduchu sebe i své okolí. Odmítal přitom sdělit, kde se nachází.

Zlínskému policejnímu vyjednavači se nakonec podařilo informace získat. Muž přišel o zaměstnání, rodinu i domov a s výbušninami se nacházel na jedné ze zahrádkářských kolonií. „Byl pod vlivem alkoholu, seděl na židli, měl přichystánu podomácku vyrobenou výbušninu a v ruce držel baterie napojené k rozbušce. Na pokyn hlídky baterie odložil. Přivolaní záchranáři ho následně převezli do zdravotnického zařízení,“ konstatovala Kyšnerová.

Krátce na to policisté nalezli na zahradním stolku u přístřešku tři granáty pocházející z druhé světové války. Pyrotechnici z Frýdku-Místku dva z granátů ještě v noci odvezli ke zničení. Třetí, který obsahoval trhavinu, nebylo možné z bezpečnostních důvodů převézt. Po celou noc ho hlídali pořádkoví policisté a zajišťovali, aby se k jeho blízkosti nedostal nikdo nepovolaný.

„Jednalo se o ostrý protipancéřový puškový granát GEW.PZGR.40. V pátek ráno se pro něj pyrotechnici vrátili a za denního světla ho odborně převzali a na nedalekém poli za přísných bezpečnostních podmínek zneškodnili,“ doplnila Kyšnerová.

Případem se nadále zabývají kroměřížští kriminalisté. Muž je podezřelý z trestných činů obecné ohrožení a nedovolené ozbrojování. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x