Za vraždu bratra poslal soud muže z Uherskohradišťska na 12,5 roku za mříže

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně poslal v pondělí C. M. (48) na 12,5 roku do věznice se zvýšenou ostrahou, a to za vraždu svého o devět let mladšího bratra. Tragédie se stala 8. února v Březové na Uherskohradišťsku.

Šlo o letošní první dokonanou vraždu ve Zlínském kraji. Obžalovaný C. M u soudu svou vinu přiznal. Rozsudek ještě není pravomocný, C.M. si totiž ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Vražda se stala v odpoledních hodinách a neštěstí předcházela hádka. „Dva bratři se hádali, mladší staršímu vyčítal, že nemá práci a vyhazoval ho z domu s tím, že tam nemá co dělat. Po slovní přestřelce vzal starší muž největší nůž, který byl v kuchyni, a svého bratra bodnul pod žebra se slovy ,To máš za to, nemáš rýpat.´ Mladší bratr se pak skácel k zemi,“ uvedla k případu policejní mluvčí Jana Macalíková.

Obžalovaný u soudu tvrdil, že ani neví, jak přesně se vražda stala. „Spal jsem, pak mě přišel bratr vzbudit s tím, že máme návštěvu. Sešel jsem dolů, abych se napil a bratr mi začal nadávat a byl agresivní. Jak jsem stál u kuchyňské linky, popadl mě vztek, vzal jsem nůž a džigl ho. Nemělo se to stát, je mi to líto,“ poznamenal u soudu C. M.

V domě byli i další lidé, kteří hádku slyšeli a mladšímu z mužů přivolali záchranku. Těžce zraněný ale po převozu do uherskohradišťské nemocnice zemřel. Podle znalců muž svému bratrovi přetnul srdeční žílu a poškozený tak velmi rychle vykrvácel. Odborníci se shodli na tom, že muži už nebylo pomoci.

O vrahovi nebylo pochybností a policistům nedalo velkou práci ho dopadnout. Ještě tentýž den večer jsme ho zadrželi, nadýchal 0,7 promile alkoholu,“ konstatovala Macalíková.

Podle soudce Radomíra Koudely ovlivvnilo výši trestu zejména to, že obžalovaný je dle závěrů odborníků zcela neagresivní typ člověka. „U obžalovaného sehrál roli nahromaděný stres, který vyústil ve výbuch a v neadekvátní jednání. Navíc jsou u obžalovaného velmi dobré prognózy resocializace a dobré reference. I proto jsme přistoupili k trestu v jedné třetině zákonné sazby,“ doplnil Koudela.

Vloni se ve Zlínském kraji stalo celkem sedm vražd, pět pokusů a jedna příprava vraždy. V letošním roce už kriminalisté evidují tři vraždy a šest pokusů o vraždu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x