Zlínský kraj získal miliony korun na stavbu dvou nových domovů pro seniory

ZLÍN - Rada Regionálního operačního programu Střední Morava přiděllila na pondělním zasedání Zlínskému kraji evropské peníze na výstavbu dvou nových domovů pro seniory. Jak oznámila mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková, jedná se o částku 100 milionů korun.

Mám radost, že se nám po několikaletém úsilí podařilo dosáhnout tak významné finanční dotace. Regionální operační program přispěje na domovy ve Vsetíně a Valašském Meziříčí celkovou částkou 100 milionů korun. Obě nová zařízení by mohla být v provozu už koncem roku 2014,“ reagovala krajská radní pro oblast sociálních věcí Taťána Nersesjan (ČSSD).

Jako první by měl být k dispozici domov pro seniory Jasenka Vsetín, který zajistí ubytování a péči pro 51 klientů. Toto zařízení je navrženo jako třípodlažní zděný dům, kde na úrovni prvního podzemního podlaží budou především technické a administrativní prostory včetně kuchyně a prádelny. V prvním podlaží bude hlavní vstup pro klienty a jejich návštěvy. Na vstupní halu navazuje recepce a výtah, ale také tam bude ordinace lékaře či terapeutická a společenská místnost.

V severní části domova pak najde své umístění lůžkový výtah, sesterna, denní místnost, jídelna pro klienty, kuchyňka se stolovým výtahem, sklady čistého a špinavého prádla či úklidová komora. „V jižní části vyšších pater budou jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje, každý vybaven samostatným sociálním zařízením uzpůsobeným pro invalidní osoby. Každý z pokojů bude mít pavlačový balkon, který poskytne prostor ke vzájemnému kontaktu klientů. Jednotlivá podlaží budou propojena dvěma schodišti a lůžkovým výtahem,“ upřesnila Dvorníková.

Na vsetínský domov pro seniory přispěje Regionální operační program částkou 50 milionů korun, zbývající potřebné finance ve výši 33 milionů uvolní z rozpočtu kraj. „Po pondělním schválení evropské dotace přichází na řadu projektová příprava, vydání stavebního povolení a vyhlášení veřejné zakázky na dodávku stavby. Začít budovat by se pak mohlo ve druhém pololetí příštího roku,“ konstatovala mluvčí krajského úřadu.

Koncem roku 2014 by měl ve Valašském Meziříčí zahájit svůj provoz nový domov v Seniorparku, který bude umístěn v ulici Žerotínova, kde jsou již v současné době v provozu domov se zvláštním režimem a hospic Citadela. Domov pro seniory je situován v parku mezi těmito dvěma objekty a v první etapě v něm vznikne 42 lůžek a provozní zázemí.

Objekt bude rovněž třípodlažní, kde v úrovni prvního nadzemního podlaží jsou ze západní strany navrženy hlavní vstupní prostory pro klienty, návštěvy i zaměstnance. Na tyto prostory navazuje recepce, schodiště a dva lůžkové výtahy. Dále jsou zde umístěny prostory pro personál a provozní místnosti, včetně garáží. V severním traktu jsou situovány pokoje a obslužné prostory pro klienty. Druhé a třetí podlaží slouží z větší části pro ubytované. Ve třetím podlaží nebude chybět místnost pro rehabilitaci, ergoterapii a multifunkční místnost využitelná jako společenský sál či kaple. Všechny pokoje mají východ na terasu nebo balkon a každý je vybaven samostatným sociálním zařízením přizpůsobeným pro pohyb imobilních lidí.

Také na valašskomeziříčský Seniorpark přispěje Regionální operační program částkou 50 milionů a zbývajících 33 milionů půjde z rozpočtu Zlínského kraje. Stavět by se mělo začít na jaře roku 2014.

Projekty nových domovů navazují na záměr útlumového režimu v Domově pro seniory Podlesí. Současný stav domova v Podlesí je totiž podle Nersesjan nevyhovující a celková rekonstrukce by vyšla dle odborného odhadu na více než 200 milionů korun. Navíc se budovy domova nacházejí v záplavové oblasti a v budoucnu má v jejich těsné blízkosti vést čtyřproudová silnice. „Ke všemu je toto zařízení v izolované lokalitě a klienti tak mají komplikovanější kontakt s okolím. Ve Vsetíně i Valašském Meziříčí budou domovy lépe přístupné návštěvám příbuzných a známých. Jako pozitivní vnímám i nižší kapacitu jednotlivých zařízení, která umožní osobnější přístup personálu ke klientům a vytvoření útulnějšího prostředí,“ dodala Nersesjan.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x