Na Kroměřížsku ukradl neznámý zloděj další bustu, po soše prezidenta zmizela busta básníka

HOLEŠOV - V Holešově na Kroměřížsku někdo ukradl mosaznou bustu básníka Jiřího Wolkera, jde už o v pořadí druhou bustu, kterou neznámý zloděj na Kroměřížsku odcizil. V úterý to řekla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Busta básnáíka v životní velikosti se nacházela na zahradě holešovského gymnázia. Zloděj ji z podstavce vytrhl zřejmě během uplynulého víkendu. Socha je dílem holešovského rodáka a absolventa gymnázia, akademického sochaře Vladimíra Kýna. Odhalení bysty Jiřího Wolkera se uskutečnilo v září roku 2001. Sochař ji věnoval gymnáziu na památku. Předběžná škoda byla vyčíslena na 100 tisíc korun.

Obdobný případ řeší také policisté z Hulína, o krádeži informovala agentura Mediafax v pondělí. V obci Břest před budovou základní školy zmizela z památníku busta prvního prezidenta Československa Tomáše Garrigua Masaryka. Škoda byla vyčíslena na 250 tisíc korun.

Po odcizených dílech a pachatelích krádeže policisté pátrají. Zlodějům hrozí až pět let vezení. Policie prosí o pomoc i veřejnost. „Případní svědci, kteří si všimli čehokoliv podezřelého, pohybu lidí nebo vozidel, nám mohou zavolat na bezplatnou linku 158 nebo přímo kontaktovat hulínské či holešovské policisty,“ dodala Kyšnerová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x