V Pozděchově objevil muž nebezpečnou pancéřovou pěst

POZDĚCHOV - Nebezpečnou pancéřovou pěst objevil v pondělí v lesním porostu v Pozděchově v místní části nad Trubiskami třiatřicetiletý muž. V úterý o tom informovala vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Na místo se sjeli policisté i pyrotechnici z Frýdku Místku. „Ti zjistili, že se jedná o pancéřovou pěst z období druhé světové války, která byla vyráběna v Německu. Obsahovala 1,5 kilogramu výbušniny a podle pyrotechniků byla stále nebezpečná. Pancéřovou pěst proto zajistili a odvezli ke zničení,“ podotkla Javorková.

Nejedná se o ojedinělý nález munice z období druhé světové války. Na jaře přijeli pyrotechnici prověřit nález podezřelého předmětu nedaleko obce Ratiboř. Šlo o leteckou pumu.

Odborníci radí, aby nálezci s předměty podobajícími se munici nemanipulovali a nepřeváželi je ani na policejní služebny. Starší, již zkorodované bomby, jsou totiž podle nich nebezpečnější než čerstvě vyrobené. Jejich obal už je narušen, ale iniciační mechanismy a trhaviny jsou funkční po dlouhou řádku let. Jakékoli zacházení s takovou municí ohrožuje nejenom nálezce, ale mnohdy i široké okolí. Při podobných nálezech proto mají lidé kontaktovat policii na lince 158.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x