VOLBY 2012: Obyvatelé Zlína už mohou požádat o vydání voličského průkazu

ZLÍN - Magistrát města Zlína už přijímá žádosti obyvatel o vydání voličského průkazu. Ve středu to uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

O vydání průkazu může požádat každý volič, který má trvalý pobyt ve Zlíně a nebude moci ve dny voleb volit ve svém volebním okrsku, kde je zapsán v seznamu voličů. Voličský průkaz opravňuje k zápisu voliče do seznamu voličů v kterémkoliv volebním okrsku, který bude zřízen v rámci Zlínského kraje pro volby do krajského zastupitelstva.

Volič může požádat o vydání voličského průkazu žádostí v listinné podobě, opatřenou úředně ověřeným podpisem voliče. Při ověření podpisu u správních úřadů lze využít osvobození od správního poplatku,“ sdělil Karel Švehlík, vedoucí oddělení správního magistrátu. Dodal, že volič může o vydání voličského průkazu také požádat žádostí v elektronické podobě podepsané uznávaným elektronickým podpisem voliče nebo žádostí v elektronické podobě zaslané prostřednictvím datové schránky.

Pro žádost není předepsaný žádný formulář. Ze žádosti musí být zřejmé jméno a příjmení žadatele, jeho datum narození, adresa trvalého pobytu a informace, kam má úřad vydaný voličský průkaz zaslat, nebo zda žadatel osobně převezme průkaz na úřadě. Žádost musí na úřad dorazit nejpozději sedm dnů přede dnem voleb, tedy do 5. října.

Volič může úřad požádat o vydání voličského průkazu také osobně. „V tomto případě nevyžadujeme písemnou žádost a úřad po prokázání totožnosti voliče přímo učiní úřední záznam pro vydání voličského průkazu,“ upřesnil Švehlík. O vydání voličského průkazu lze osobně požádat do okamžiku uzavření stálého seznamu voličů, tedy do 10. října do 16 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x