Kriminalisté dopadli zloděje, který na hradě Buchlově ukradl exponáty za více než 1,6 milionu korun

BUCHLOVICE - Uherskohradišťským kriminalistům a zaměstnancům hradu Buchlova se podařilo dopadnout zloděje, který ukradl cenné exponáty z přírodovědné sbírky v ceně přes 1,6 milionu korun. V pátek to řekl policejní mluvčí Aleš Mergental.

Díky vzájemné spolupráci se policii troufalého zloděje podařilo zadržet krátce po činu.

Celá událost se stala uplynulý pátek 10. srpna. Při jedné z prohlídek si průvodkyně hradu všimla, že jeden z mužů ve skupině se chová podezřele a okamžitě informovala kastelána. Ten pak podle domluveného schématu vyrozuměl uherskohradišťské kriminalisty, kteří se pustili do bleskové akce.

Policisté vyrazili na hrad, kde se rozmístili tak, aby z něj bez jejich vědomí neproklouzl žádný člověk. Spojili se s kastelánem, s nímž přišli na to, že v jedné z místností chybí roh nosorožce. Přitom kriminalisté zjistili, že podezřelý muž se od své skupiny odpojil a zůstal někde uvnitř hradu,“ pospal zásah Mergental.

Podezřelý muž se následně přidal k další skupině turistů a snažil se nepozorovaně z hradu zmizet s ostatními turisty. Kriminalisté mu ovšem nedali šanci a krátce po skončení prohlídky jej zadrželi. Při osobní prohlídce u něj našli přes půl metru dlouhý roh nosorožce v hodnotě 1,6 milionu korun. Kromě toho u něj našli 11 listů z historického atlasu světa, jejichž restaurování vyjde minimálně na 64 tisíc korun. Roh nosorožce ukrýval zloděj v šusťákové bundě.

Při této události se znamenitě osvědčilo komunikační schéma, které jsme si spolu s kastelánem Buchlova nastavili právě pro podobné případy. Nadstandardní spolupráce a pravidelné setkávání se zaměstnanci hradu nad bezpečnostní problematikou jedné z nejnavštěvovanějších moravských památek se v tomto případě bohatě vyplatila,“ poznamenal vedoucí Územního odboru Uherské Hradiště Bronislav Šabršula.

Zadržený muž putoval do policejní cely a kriminalisté jej začali vyslýchat. Zloděj se ke svému jednání nevyjadřoval, a tak kriminalisté na případu stále pracují. Třicátník z Ústeckého kraje byl obviněn ze spáchání trestného činu krádeže a poškození cizí věci, za což mu ze zákona hrozí až osm let vězení. Soud rozhodl o tom, že obviněný muž bude stíhán vazebně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x