Do Kroměříže míří nejlepší stromolezci

KROMĚŘÍŽ - V Podzámecké zahradě v Kroměříži se v sobotu uskuteční 12. mistrovství České republiky ve stromolezení. Uvedl to Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Pořadatelem akce je občanské sdružení Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, spolupořadatelem je Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži. Záštitu nad akcí převzalo Město Kroměříž. Očekává se účast asi tří desítek soutěžících. V Podzámecké zahradě, na louce za Divokým rybníkem, bude od 8.30 do 18 hodin připraven pro návštěvníky zahrady bohatý a zajímavý program.

Závody tvoří pět disciplín: práce v koruně stromu, záchrana zraněného lezce, instalace lana do koruny stromu, rychlostní výstup po větvích a jištěný šplh. Tři nejlepší stromolezci a stromolezkyně se nakonec utkají v komplexní finálové disciplíně, kde se rozhodne o absolutním vítězi – mistru České republiky. První tři šampioni budou nominováni na Mistrovství Evropy.

Stromolezení je náročná činnost a z pohledu laika i poměrně riskantní. Stromolezec je odborník, který pečuje o stromy a ve svém oboru má nezastupitelnou roli. Po celém světě se dnes konají profesionální soutěže stromolezců, jejichž smyslem je tímto divácky atraktivním kláním nejen vytvořit prostor pro zlepšení a rozvíjení technik bezpečného lezení, ale zejména popularizace a formou napínavé podívané přiblížení práce stromolezců,“ doplnil Martin Krčma, kastelán Státního arcibiskupského zámku v Kroměříži.

Od 19.30 hodin se na Pionýrské louce uskuteční koncert avantgardní big bang rockové skupiny Cémur Šámur a jihlavské punkové kapely AFT.

Vstup na akci je volný.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x