Obyvatelé Zlínského kraje se podle průzkumu neobejdou bez sklokeramické desky či SmartPhonu

ZLÍN - Z průzkumu neziskové společnosti Asekol a Elektrowin vyplynulo, že obyvatelé Zlínského kraje si neumějí představit život bez sklokeramické desky, SmartPhonu, lednice či sporáku. Sdělila projektová manažerka Klára Kopřivová.

Naopak lidé v kraji zanevřeli na klasický fotoaparát a dosud si nenašli cestu k tabletu. To vše odhalil průzkum, který si nechaly neziskové společnosti vypracovat. Obě organizace se zabývají zpětným odběrem a recyklací elektrozařízení a každé dva roky mapují postoje spotřebitelů.

Do průzkumu se zapojilo více než 1 200 respondentů. Téměř 90 procent z nich považuje třídění elektroodpadu za přínosné pro životní prostředí a 71 procent z nich si myslí, že není složité pro životní prostředí něco udělat. Ve srovnání s celorepublikovým průzkumem mají obyvatelé Zlínského kraje nižší znalosti týkající se nakládání s vysloužilým elektrozařízením,“ řekl Jiří Remr z agentury Markent. Z průzkumu také vyplynulo, že 15 procent obyvatel Zlínského kraje si myslí, že zpětný odběr je módní výstřelek. To je v porovnání s celou ČR o pět procent nižší podíl. Třetina populace kraje přitom nesouhlasí s tím, že pro zlepšení životního prostředí nic udělat nemohou.

Lidé ve Zlínském kraji mají sběrná místa v průměru o kilometr dál, než je celorepublikový průměr. Celková vzdálenost od bydliště tak činí 4 982 metrů. Většinou jsou však ochotni vysloužilé elektro odvést pouze na poloviční vzdálenost. „Největší rozdíl je vidět u recyklace velkých spotřebičů, kde se ukázalo, že lidé ze Zlínského kraje ujedou v průměru 3 912 metrů, aby vysloužilce odevzdali k recyklaci. To je ve srovnání s celou republikou o téměř 1 500 metrů delší vzdálenost,“ poznamenala za Elektrowin Taťána Pokorná.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x