Vyděrači požadovali po podnikatelích 36 milionů korun, dopadli je zlínští kriminalisté

ZLÍN - Případ, který nemá ve Zlínském kraji obdoby, vyřešili zlínští kriminalisté. Jak řekla v sobotu policejní mluvčí Jana Macalíková, dopadli vyděrače, kteří požadovali 36 milionů korun po několika podnikatelích za to, že nezveřejní údajné diskreditující materiály.

Celý případ začal letos v únoru. Osmačtyřicetiletý muž z Olomoucka oslovil dva své známé s neobvyklou nabídkou práce. Chtěl vytáhnout peníze z jednoho muže. Oba kumpány naložil do auta, jednomu z nich opatřil dámskou paruku, kšiltovku, stříbrnou lepicí pásku a stahovací pásky na ruce. Instruoval je, že mají dostat jednoho podnikatele z jeho domu ven, například pod záminkou, že se jim na jeho zahradu zaběhl pes. To taky pachatelé udělali.

Pak měli podnikatele spoutat, odvést domů a počkat s ním na výhružný telefonát. Jenže nepočítali s tím, že muž se bude aktivně bránit. Nakonec pachatelé utekli zpět do auta a odjeli.

Koncem března pak stejný podnikatel z Kroměřížska a jeho další dva spolupracovníci dostali anonymní dopisy. Nějaký člověk jim vyhrožoval, že orgánům činným v trestním řízení, finančnímu úřadu a televizním stanicím předloží kompromitující písemnosti, DVD a odposlechy, které dokladují, že se podnikatelé dopouštějí podvodů a daňových úniků.

Za nezveřejnění materiálů požadoval anonym neuvěřitelných 36 milionů korun. Za spolupráci s policií naopak vyhrožoval ublížením na nejcitlivějších místech. Tři podnikatelé z Kroměřížska dostali dopisy v jeden den. Text obsahoval i návod, kam se mají bankovky umístit. Předání peněz se mělo uskutečnit 29. března odpoledne na parkovišti u obchodního domu v Olomouci,“ popsala případ Macalíková.

Poškození se ale obrátili na policii. „Tašku, do které jsme nasimulovali požadovanou částku, jsme dali na určené místo. Sám organizátor vydírání tam nepřijel, poslal své dva známé, které policie zadržela bezprostředně po vyzvednutí kabely,“ podotkla policejní mluvčí.

Podle policie šlo o poměrně složitý případ. „K samotnému zákroku jsme přizvali zásahovou jednotku z Brna, protože jsme měli informace, že by pachatelé mohli být ozbrojeni. Díky dostatečnému množství indicií a důkazů jsme našli i autora anonymů a organizátora celého vydírání. On i spolupachatelé (20 a 23 let) měli problém se zákonem už dřív. Osmačtyřicetiletý muž byl ve vězení kvůli podvodům, mladší ze společníků kvůli loupežnému přepadení. Teď jim za zločin vydírání hrozí trest odnětí svobody až na 12 let,“ doplnila Macalíková.

Podnikatelé své vyděrače neznali, ani jim nic nedlužili. Při domovních prohlídkách u pachatelů se žádné kompromitující materiály nenašly. Po obvinění skončili všichni tři muži ve vazební věznici.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x