Na zlínské radnici bude k vidění nová výstava o romských osadách

ZLÍN - Romano gav – romské osady, tak se nazývá nová výstava, kterou bude možné vidět od 4. do 29. září v galerii II. patro zlínské radnice. Uvedl to mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Jedná se o černobílé fotografie z romských osad ze západního, středního a východního Slovenska, ale také z Prahy, které autor výstavy Jan Rác, badatel romské kultury a předseda Sdružení dětí a mládeže Romů České republiky, reportážně zaznamenal v roce 1979. Záštitu nad výstavu převzal náměstek primátora Miroslav Kašný (KDU-ČSL).

Romano gav – romské osady jsem fotil jako chlapec. V osadě na Slovensku jsem vyrůstal do svých devíti let. Pak se rodiče rozhodli, že se přestěhují do západních Čechách, kde táta v Jalovicích asi dva kilometry od Karlových Varů našel práci v betonárně. V roce 1966 až 1967 jsme se přestěhovali a já musel nastoupit do základní školy v Karlových Varech. Byl to pro mě dost velký problém, jelikož jsem měl devět roků, neuměl mluvit česky a nerozuměl jsem česky. Takže se uvažovalo o tom, zda mě přemístí do zvláštní školy, což se nakonec neuskutečnilo,“ zavzpomínal Jan Rác, který i z Karlových Varů neustále utíkal do Romano gav – romských osad a fotografoval. „Fotoaparát jsem našel v popelnici, táta mi nakoupil filmy, ale nevyvolával je, na to nebyly peníze,“ doplnil.

Fotografie pro Romano gav – romské osady jsou reprodukované jako velkoformátové tisky, doprovází je krátké vysvětlující texty. Výstavu finančně podpořil Kulturní fond města Zlína.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x