Zlínská radnice i okresní archiv mají první informace o hledané podobě pomníčku na Obecinách

ZLÍN - Odbor kultury zlínského magistrátu spolu se Státním okresním archivem Zlín mají první cenné informace o původním vzhledu zatím poškozené památky, kterou se snaží zrekonstruovat. Jak řekl mluvčí města Zdeněk Dvořák, do pátrání po vzhledu pomníčku se zapojila i veřejnost.

Protože z pomníčku zůstalo v současné době jen torzo a chybějí informace o tom, jak původně vypadal, obrátilo se město s prosbou o pomoc na veřejnost. „Výzva měla odezvu. Kontaktovala nás paní Krajčová, která jako dítě okolo křížku pravidelně chodila a vzpomněla si, že na soklu býval kamenný křížek a na něm tělo Ježíše Krista. za informaci jsme byli velmi vděční,“ sdělila Kateřina Pešatová, vedoucí odboru kultury.

Město přesto přivítá i další podrobnosti. Zatím se například neví, zda bylo Kristovo tělo kamenné nebo kovové a chybějí i další informace, které pomohou odhalit původní vzhled pomníčku. Fotografie je možné doručit přímo na odbor kultury, který sídlí v budově magistrátu na ulici Zarámí v bývalé budově České pojišťovny, nebo zaslat na e-mail: veraflorianova@muzlin.cz. Popis lze sdělit i na telefonu 577 630 340.

Zjistit původní stav pomníčku se město pokouší už několik let. Ve spolupráci se státním okresním archivem na Klečůvce se podařilo zjistit, že pomníček byl postaven na památku Karla Studeníka, který se narodil 22. října 1866. „Se svými rodiči a dvěma bratry bydlel v domě číslo popisné 69,“ doplnil ředitel archivu David Valůšek.

Peníze na případnou rekonstrukci se odbor kultury pokusí zajistit z dotačních titulů. „Chybí nám ale to podstatné: informace, jak pomníček vlastně vypadal. Doufáme, že nám pomohou pamětníci či jejich potomci,“ dodala Pešatová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x