Nejvyšší soud se začal zabývat dovoláním vraha, který v Hulíně uřezal hlavu milence

BRNO - Nejvyšší soud v Brně se začal zabývat dovoláním Lukáše Kopeckého ze Zlína, odsouzeného k výjmečnému trestu 25 let vězení za brutální vraždu své milenky. Muž loni v červnu v Hulíně po hádce devatenáctiletou dívku uškrtil a bezmála jí uřízl hlavu, trest se mu zdá být příliš přísný.

Muž v dovolání navrhuje zrušení rozsudku Vrchního soudu v Olomouci a případ vrátit k novému projednání,“ řekl v úterý mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Dodal, že kauzu nyní dostane na stůl příslušný senát a bude se jí zabývat.

Vrchní soud v Olomouci letos odvolání jednadvacetiletého násilníka, který požadoval snížení trestu, zamítl. „Naopak jsme vyhověli státnímu zástupci, který čin hodnotil jako provedený zvlášť trýznivým způsobem. Krajský soud také nedocenil skutečnost, že resocializace obžalovaného je ztížená. Proto jsme trest zvýšili a poslali jsme jej na 25 let do věznice se zvýšenou ostrahou,“ uvedl olomoucký soudce Petr Angyalossy s tím, že Kopecký musí pozůstalým uhradit i více jak 900 tisíc korun odškodného.

Tragická událost se stala loni v červnu v Hulíně na Kroměřížsku v bytě, ve kterém bydlela dívka se svým přítelem.

Podle kriminalistů šlo o jednu z nejbrutálnějších vražd, jakou kdy viděli. Kromě úderu do obličeje vrah dívku opakovaně škrtil. Když se začala probouzet, usmrtil ji velmi surově kuchyňským nožem. Brutální útok potvrdili i soudní znalci. Vrah nožem dívce prakticky oddělil hlavu od trupu. Studentka pak zahynula na mohutný krvácivý šok.

Podle obžalovaného Lukáše Kopeckého dívka udržovala intimní poměr i s ním a v osudný den k ní opět přijel. Oficiální přítel byl totiž na noční směně v práci. „Z ničeho nic mi řekla, že chce náš vztah odtajnit a říct to jak svému příteli, tak mé přítelkyni, se kterou jsem čekal v tu dobu dítě,“ řekl u soudu Kopecký.

Vrah měl nicméně násilnické sklony už od školních let. V deváté třídě ve Zlíně napadl kvůli banálnímu sporu o přestávce spolužáka a několika ranami pěstí mu způsobil otřes mozku a nalomil mu čelist. Za to odešel Kopecký, trénující box, od zlínského soudu ještě s podmínkou. Šest let poté už však vraždil.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x