Horko neustupuje. Hurá k vodě. A v práci hodně pít

Prognóza Českého hydrometeorolgického ústavu je jasná. I v dalších dnech čekejte vedra, ve Zlínském kraji mohou dosahovat 34 stupňů. Starost pro lidi v zaměstnání bez klimatizovaných prostor. Radost pro vodomily, mají-li ovšem prázdniny. 

Tak ty jsem měla opravdu hodně dávno, k vodě se tedy moc nedostanu, pokud ovšem neberu za vodu krůpěje potu z práce ve skleníku, tam teď máme přes den nějakých 45 stupňů, ale kytky žádají své, nemůžeme je právě teď nechat na pospas vedru,“ říká s kapkami potu na čele zlínská zahradnice Marie Sehnálková v jednom ze svých velkých skleníků.

To víte, přes poledne tam být s manželem nemůžeme a navečer se pak vždy svlažíme studeným pivem někde na zahrádce,“ nastiňuje den zahradníka v parnech, která dlouho v takové intenzitě nepamatuje.

I v dalších dnech má být podle předpovědi pořádně horko. Dobré znamení pro provozovatele koupališť, ale třeba také pro zmrzlináře. „Zájem samozřemě přetrvává, lidé berou zmrzlinu pořád jako dobré ochlazovadlo, snažíme se, aby byla dobrá a opravdu jim chutnala, nejvíce jdou na odbyt ovocné druhy, děti ale milují také šmoulí zmrzlinu kvůli její zajímavé barevnosti,“ dává najevo spokojenost Marcela Majcová z jedné zlínské cukrárny.

Ochlazení hledají lidé v přetrvávajících tropech třeba v parku. „Jen jsem si přišla odpočinout do stínu stromů, musím nabrat síly, školní rok se blíží,“ usmívá se jedenadvacetiletá zlínská vysokoškolačka Míša uprostřed města. Aby ne, od září ji v Brně čeká studium tří vysokých škol současně, takže sil bude potřeba.

Do ulic krajského města vyrážejí v tropických dnech nejméně dvakrát denně cisterny Technických služeb, aby postříkaly vyprahlé lokality. „Jde především o nejexponovanější centrum města, chceme osvěžit vzduch alespoň tímto způsobem,“ popisuje ředitel František Kostelník.

V parných dnech se zvyšuje nutnost pití. „Vůbec nezatracuji pivo, má řadu prospěšných látek, počet nepřehánět, jedno až dvě a spíše nealko případně s nízkým obsahem alkoholu,“ nabádá jen k mírné konzumaci zlínský lékař Lubomír Nečas s tím, že obecně je třeba spotřebu nealkoholických nápojů v tropických vedtrech zvýšit zhruba dvojnásobně.

Fotogalerie

run_function(‚id‘,’41‘,’14464′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚465‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14464‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>