Ministerstvo průmyslu couvlo, už nechce hledat další uran pod Frenštátem

PRAHA/FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM - Záměr případného dalšího průzkumu ložiska uranu ve Frenštátu pod Radhoštěm ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) už nebude doporučovat, informoval ve čtvrtek tiskový odbor rezortu. MPO se tak rozhodlo na základě připomínek k dokumentu Surovinová politika ČR, o kterém bude jednat vláda.

Ložisko je považováno za surovinovou rezervu státu, kterou je třeba důsledně chránit. O jeho využití se v horizontu platnosti navrhované surovinové politiky neuvažuje,“ uvedl Tomáš Paták z ministerského tiskového odboru.

Rezort chce naopak setrvat ve své ambici vytipovat si nové žilné ložisko uranu, které by ve střednědobém horizontu mohlo nahradit postupně dotěžované klasicky těžené žilné ložisko uranu Rožná.

O pokračování těžby uranu v Rožné na Žďársku rozhodl Nečasův kabinet v polovině července. „Vláda schválila pokračování těžby za předpokladu, že na ni nebude nutné vynaložit prostředky ze státního rozpočtu,“ uvedl tehdy sám premiér.

Právě k případnému doprůzkumu ložiska Frenštát se na MPO sešla řada připomínek. Další mířily k využívání zásob hnědého uhlí. V této souvislosti ministerstvo ale zopakovalo, že prolomení jeho těžebních limitů neplánuje a nutnost jít za jejich hranice zmínilo jen v teoretické rovině.

Jaderná energetika má být i do budoucna součástí českého energetického mixu a její podíl se má dál zvyšovat. Česko si proto chce dál těžit uran i na svém území a nespoléhat se jenom na dovoz suroviny ze zahraničí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x