Zanesené rejdy plavebních komor na Baťově kanále vyčistil sací bagr

VNOROVY - Dělníci z Povodí Moravy pročistili o prázdninách rejdy plavebních komor na Baťově kanále ve Vnorovech na Hodonínsku a v Nedakonicích na Uherskohradišťsku. Nánosy odčerpali sacím bagrem a potrubím odčerpali do prohlubní po proudu Moravy, řekla v pondělí mluvčí povodí Gabriela Tomíčková.

Z rejd zmizelo téměř 1580 krychlových metrů sedimentů. „Zanesené rejdy ohrožují bezpečnost plavby na vodní cestě,“ řekl v pondělí ředitel závodu Střední Morava Pavel Cenek. Celá operace přišla podle něj za 330 tisíc korun.

Rejdy plavebních komor je nutné podle něj čistit pravidelně, protože přímo navazují na řeku Moravu a postupně se zanášejí. V případě povodní či průchodu velkých vod je pak jejich nástup velmi rychlý, což poté omezuje nebo přímo znemožňuje vplutí nebo vyplutí do plavební komory.

Vodohospodáři pročistili horní i dolní rejdy plavební komory v Nedakonicích a Vnorovech. „Komory na kanále čistíme průměrně jednou za dva roky, u některých každoročně,“ doplnil vedoucí provozního úseku Martin Zábrana.

Plavební komory obsluhují správci toku v létě od úterý do neděle a ve svátky od deseti do osmnácti hodin, v září pak vždy v pátek, v sobotu, v neděli a ve svátek vždy ve stejných časech. Plavba po řece Moravě je možná tehdy, pokud je průtok v Kroměříži menší než 100 krychlových metrů za sekundu a ve Strážnici na Hodonínsku menší než 120 krychlových metrů za sekundu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x