Co Zlíňan, to plavec? Už to neplatí

Co Zlíňan, to plavec. Platilo to desítky let. Téměř s parafrází, co Zlíňan, to plavecký reprezentant. Zásluhu na tom  měl dokonale propracovaný systém plaveckých tříd, ale také povinná výuka plavání na školách. Tak to už ale není.

Zleva Marcela Kubalčíková, Petr PřikrylPetr Přikryl, šéftrenér zlínského Plaveckého klubu, načíná 43. trenérskou sezónu, problematiku má tedy v malíku.

Ředitelé škol už vůbec nemusejí zařadit plaveckou výuku do osnov, a tak je nasnadě, že nám bude přibývat plaveckých analfabetů,“ dívá se kouč slavných zlínských plavců nedávné minulosti do budoucna s mírnou obavou.

Učitelé tělocviku samozřejmě aprobaci mají, když ale děti a rodiče, potažmo ředitelé dají přednost ve zvýšené míře třeba stále populárnějšímu florbalu, klidně mohou přidat hodin třeba na úkor plavání.

V tomto případě je asi nejlepší naše přípravka pro děti od 1. do 4. třídy, přihlášky si rodiče mohou podávat právě teď, zaručíme nejen výuku základního plavání, ale v případě zájmu mohou děti navázat na stále fungující systém plaveckých tříd na zlínské Základní škole Emila Zátopka,“ říká Přikryl, nositel titulu PaeDr. Spíše než doktorem pedagogických věd by se mohl honosit jiným titulem PlavDr., tedy doktor věd plaveckých.

Vždyť společně s kolegy léta stojí za úspěchy zlínského plavání, jeho svěřenci Radek Havel, Marcela Kubalčíková a Daniel Málek se dokonce podívali v reprezentační čepičce na olympijské hry.

Dan hned třikrát, byl v Atlantě, Sydney i Aténách,“ připomíná Málkovu osobnost  Přikryl. Ten byl také u největšího úspěchu českého plavání, když jeho svěřenec Daniel Málek získal v Sydney hned dvakrát v individuálních prsařských závodech na 100 a 200 metrů skvělá pátá místa.

Jistě, byl to náš největší úspěch, stejně tak pro mne největší zážitek,“ vzpomíná trenér Přikryl na dvanáct let staré plavecké žně v australsko-zlínském provedení.

Muž, který má stále elánu na rozdávání sází právě na nejmladší. „Přípravkou to začíná a třeba olympiádou končí,“ láká k náboru do přípravky Plaveckého klubu Zlín už docela legendární trenér.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x