V Uherském Hradišti otevřou Slovácké centrum kultury a tradic, lákadlem bude i galerie Joži Úprky

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Otevření Slováckého centra kultury a tradic v Uherském Hradišti, které vzniklo díky revitalizaci jezuitské koleje, se pro veřejnost uskuteční v sobotu. Sdělil mluvčí města Jan Pášma.

Rekonstrukce barokní památky stála 77 milionů korun, přičemž téměř 25 milionů korun se městu podařilo získat prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Morava.

Rekonstrukcí byla zakončena další etapa v několikasetleté historii této nemovité kulturní památky z druhé poloviny 17. století, kdy byla zbudována jako jezuitská kolej. Reformy císaře Josefa II. ji pak proměnily ve vojenská kasárna a lazaret a zhruba na počátku 50. let minulého století fungoval dům jako provozovna drobných služeb. Ty se zde udržely do současnosti, pouze v 90. letech minulého století byly doplněny městskou policií a turistickým informačním centrem,“ podotkl Pášma.

Město hledalo delší dobu vhodnější možnosti využití památky. „Na počátku nového století se dokonce uskutečnila veřejná soutěž o nejlepší návrh na využívání jezuitské koleje. Předloženy byly čtyři ambiciózní, ovšem vesměs ekonomicky neproveditelné či neudržitelné návrhy a všechny byly postupně odloženy. Nakonec zvolená koncepce využití předpokládá mix různých funkcí, komerčních i veřejných s převahou funkcí pro kulturně společenské aktivity a cestovní ruch. Díky podpoře evropských fondů jsme mohli zrekonstruovat celkem 772 metrů čtverečních plochy venkovní a 1 933 metrů čtverečních plochy vnitřní,“ doplnil Pášma.
Celé první patro bude zasvěceno galerii výtvarného umění významného slováckého malíře Joži Uprky.

V přízemí návštěvníci najdou Městské informační centrum, které se rozšíří o další sál pro výstavy, přednášky, prezentace a besedy. Vznikne zde také nový výstavní prostor, kde bude pod záštitou Slováckého muzea umístěna atraktivně zpracovaná multimediální expozice zaměřená na historický vývoj města a uherskohradišťského regionu.

Prostory po městské policii patří nově kavárně i s letním posezením na nádvoří. Nádvoří se dočkalo kompletní proměny a změnilo se v odpočinkovou zónu s potřebným zázemím pro pořádání kulturních a společenských událostí, zejména v letním období. Obyvatelům města pak poslouží drobné komerční služby jako stylové obchůdky a podobně. Dlouhá chodba není uzavřená, ale bezbariérově propojuje Masarykovo náměstí s jezuitskou zahradou, čímž získává charakter průchozí pasáže. Projekt vytvoří celkem šest nových pracovních míst.

Stavební práce trvaly takřka rok a půl, zahájeny byly počátkem ledna loňského roku. Lidé si budou moci komplex prohlédnout poprvé v sobotu od dopoledních do večerních hodin. Nové Slovácké centrum kultury a tradic by mělo ročně nalákat až 100 tisíc návštěvníků.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x