Výsledky dopravního průzkumu se promítnou do nových jízdních řádů zlínské MHD

ZLÍN - Nové jízdní řády začnou platit od soboty na linkách MHD Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice. Za dopravní společnost sdělil Vojtěch Cekota.

Dopravce v nových jízdních řádech reaguje na výsledky rozsáhlého dopravního průzkumu z jara letošního roku, ale i na řadu připomínek občanů, požadavků podniků a místních částí města.

Dopravní průzkumy nám umožňují přesně zmapovat využívání jednotlivých linek a spojů. To nám dává možnost přesunovat přepravní kapacity z míst menší poptávky po přepravě na linky a spoje, kde je naopak přepravní kapacita nedostatečná,“ řekl vedoucí dopravního úseku dopravní společnosti Pavel Nosálek.

Výsledky podrobného dubnového sčítání cestujících ukázaly, že k největšímu naplnění a někdy i vyčerpání přepravní kapacity dochází na páteřní trase I/49 mezi Zlínem a Malenovicemi, zvláště v dopolední době. Dopravní společnost bude na tuto skutečnost reagovat v nových jízdních řádech tak, že posílí dopravu na lince 10 (Jižní Svahy-Středová – Malenovice-Centro). V pracovních dnech bude tato linka posílena v čase od osmi do 13 hodin o devět párů spojů.

Na poznatky ze zkušebního provozu, potvrzené průzkumem, bude dopravní společnost reagovat v jízdních řádech linek 51 a 52. Z důvodu nízké poptávky ve večerních hodinách v novém jízdním řádu ukončí provoz těchto linek každý den už v 19.30 hodin. Odvoz zaměstnanců z odpolední směny do Lhotky a Chlumu zajistí v rámci integrované dopravy spoj příměstské autobusové linky společnosti Karel Housa – Housacar. Cestujícím budou v tomto spoji platit všechny jízdní doklady dopravní společnosti Zlín – Otrokovice.

Nový spoj bude zařazen v pracovních dnech na žádost cestujících na linku 53 z Malenovic do Zlína. Bude odjíždět z Malenovic v 10.11 hodin. Další nový spoj bude na přání cestujících zaveden na lince 3 – s odjezdem v 9.34 z Louk. Spoj linky 11 bude v 16.45 hodin zajíždět z průmyslové zóny až do Lužkovic.

Z důvodu rostoucího počtu dojíždějících školáků na Kudlově bude ranní školní spoj v 7.19 hodin z Kudlova nově zajišťován kloubovým autobusem místo dřívějšího sólo vozu. V pracovních dnech v době mezi 16. až 18. hodinou bude na linkách 2, 3, 6, 8, 9, 10, 11, 13, 33 upraven interval ze 14 na 15 minut.

U řady spojů dojde k různým časovým posunům, proto by cestující měli věnovat novým jízdním řádům pozornost. Budou včas zveřejněny na internetových stránkách www.dszo.cz i na zastávkových označnících. K dispozici bude také nový datový soubor pro aktualizaci jízdních řádů v mobilních telefonech. Odjezdy vybraných linek z konkrétní zastávky mohou zájemcům za malý poplatek vytisknout na papír pracovnice v předprodejních kancelářích dopravní společnosti.

Dopravní průzkum potvrdil, že současné trasování linek MHD odpovídá hlavním přepravním proudům cestujících, proto v linkovém vedení není zapotřebí nic měnit.

Změní se také názvy dvou zastávek, jedna nová pak přibude. Dosavadní zastávka na lince 33 Paseky-školka se bude nově jmenovat Pasecká, protože v blízkosti této zastávky se již řadu let žádná mateřská škola nenachází. Na lince 55 v Otrokovicích se zastávka v Havlíčkově ulici od nového jízdního řádu už nebude nazývat Pošta, ale Havlíčkova. Název Pošta si nadále ponechá blízká zastávka u pošty na třídě Osvobození. Dosud používaly obě různé zastávky stejný název. Cestující najdou v nových jízdních řádech na linkách 1, 2, 6 a 70 i zcela novou zastávku Malenovice-obchodní zóna. Tato zastávka však bude v provozu až ode dne vyhlášení – poté, kdy budou ukončeny stavební práce na rozšiřování silnice I/49. Nová zastávka se bude nacházet v blízkosti hypermarketu Makro a odstraní cestujícím dlouhé pěší přecházení od zastávky Malenovice-ZPS.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x