Tenisoví bratři jak se patří. Střelcům to "střílelo" dokonale

Luhačovice patřily první zářijový den lékařům. Nešlo o žádný z tamních četných kongresů, posedmé se, tentokrát v počtu 36, což je historický rekord a pod zaštitou hejtmana kraje Stanislava Mišáka, sešli na tamních tenisových kurtech. Skvělou formu potvrdila dvojice Jiří a Petr Střelcovi, která nakonec po výborném výkonu v semifinále i ve finále zaslouženě zvítězila.

Setkání mužů a žen, kteří v nejrůznějších oborech léčí své pacienty, přineslo i jednu neformální, ale přínosnou diskusi. Mimo kurty, kde probíhaly líté boje, se přítomní bavili vážně i méně seriozně o tom, je-li tenis v jeho rekreační podobě přínosem pro zdraví. Fyzické i duševní. Názory byly většinou pozitivní, především, co se duchovna týče.

Jde určitě o míru a frekvenci hraní, nezastírejme, že v případě maximální vytíženosti jde o značnou zátěž na klouby,“ nalil na úvod „čistého vína“ jeden z nejmladších účastníků turnaje, praktický lékař Martin Bařinka.

O generaci starší endokrinolog Antonín Stašek nedá na tenis dopustit. „Mým argumentem o prospěšnosti pohybu na dvorcích s raketou a míčky je můj přítel, profesor interní medicíny Jaroslav Rybka, je mu 80 a je prostě i díky tenisu jako rybka,“ směje se Stašek.

Chirurgové Jiří Fiala a Marcel Guřan hovoří unisono o prospěšnosti tenisu. „Jde především o absolutní relax, tenis dodá dobrou náladu, vyžene stresy, kterých máme každý dost a dost a pohyb je prostě základ,“ domnívají se zralí padesátníci.

Myslím, že je hodně důležité mít dobré vybavení, hrát na antuce, tam se opravdu klouby tolik neopotřebovávají a dbát také na regeneraci,“ uzavřela debatu během přátelského setkání lékařů otorinolaryngoložka Marta Gergelová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x