Stovky lidí už si stáhly do mobilů nové jízdní řády zlínské MHD

ZLÍN - Několik set cestujících už si stáhlo prostřednictvím dvou bluepointů do svých mobilních telefonů nové jízdní řády MHD Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice. Informoval za dopravní podnik Vojtěch Cekota.

Nové jízdní řády platí od 1. září, soubory pro mobilní telefony jsou na dvou bluepointech k dispozici od 29. srpna.“Cestující si na nové technické možnosti získávání jízdních řádů MHD rychle zvykají. A tak přibývá lidí, kteří si jízdní řády instalují do svých mobilních telefonů, aby je měli stále při ruce,“ konstatoval ředitel dopravní společnosti Josef Kocháň.

Soubor nových jízdních řádů MHD si mohou cestující stahovat do počítačů i do mobilů od 31. srpna přímo z internetové stránky autora aplikace www.mhdvmobilu.cz/download.html. Prostřednictvím technologie bluetooth si zájemci mohou jízdní řády stahovat do mobilů také v blízkosti (v okruhu asi do 50 metrů) dvou bluepointů dopravní společnosti. První z nich funguje od prosince 2010 v místě předprodeje jízdenek Školní ve Zlíně. Druhý byl uveden do provozu letos v květnu v prostoru zastávky Otrokovice, železniční stanice.

Zatím největší počet přístupů přes bluepointy za jeden den jsme zaznamenali v pondělí 3. září. Na Školní si nové jízdní řády stáhlo 266 cestujících, v Otrokovicích jsme zaregistrovali 66 stažení. Kolem 125 stažení jsme zaevidovali dohromady na obou místech i v sobotu 1. a v neděli 2. září,“ doplnil informatik Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Karel Dvorský.

V místě bluepointů je spuštěn v nepřetržitém provozu vysílač signálu technologie bluetooth. Pokud se člověk s mobilním telefonem pohybuje v blízkosti tohoto místa a má na svém mobilu zapnutou funkci bluetooth a na chvilku (do jedné minuty) se v tomto prostoru zastaví, dostane na displej mobilu hlášku s nabídkou souboru jízdních řádů Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice. Má možnost přenos souboru přijmout, nebo odmítnout. Pokud cestující zvolí možnost přijmout, do mobilního telefonu se během několika vteřin či desítek vteřin přenese bezdrátově (a zcela zdarma, bez poplatků za telefonní spojení) aktuální soubor s kompletem jízdních řádů dopravní společnosti. Přenos je ukončen opět hláškou na displeji. Záleží na typu mobilu, jestli už v tomto okamžiku dojde přímo k instalaci aplikace, nebo je zapotřebí ještě dalšího souhlasu majitele mobilu s instalací či s přepsáním starší a již neaktuální verze jízdních řádů. Zařízení samo rozpozná, jestli už nejnovější verze jízdních řádů nebyla dříve do mobilu instalována a v takovém případě znovu stažení nenabízí.

Tištěné jízdní řády MHD v sešitovém provedení podobně jako většina ostatních dopravních podniků už několik let nevydává. Požádat o vytištění jízdního řádu z konkrétní zastávky však mohou zájemci za poplatek na předprodejních místech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x