Policisté zadrželi zloděje ze Zlína, který si nakradl více než milion korun

ZLÍN - Škodu přesahující jeden milion korun napáchal jedenatřicetiletý zloděj ze Zlína. Ve středu řekl policejní mluvčí Petr Jaroš s tím, že muž je stíhán vazebně.

Zloděj si krádežemi potřeboval vydělat na drogy a alkohol. Měsíčně stihl vykrást i osm objektů. Během půl roku se vloupal do několika novinových stánků, obchodů s potravinami, skladů, prodejen kol či restaurací.

Bral vše, co mohl později zpeněžit či vyměnit za drogy. V březnu například vykradl novinový stánek a vzal z něj cigarety za téměř 100 tisíc korun. O měsíc později se vloupal do skladu s gastronomickým zařízením a odnesl si zboží za bezmála 400 tisíc korun. „Podobných skutků, ze kterých je podezřelý, jsou desítky. Osudným se mu stalo vloupání do rodinného domu ve Zlíně na přelomu července a srpna tohoto roku,“ podotkl Jaroš.

Uvnitř vzal z komody klíče od domu, garáže, sklepa a od dvou vozidel. Před domem pomocí dálkového ovládání našel na ulici zaparkovanou fabii. Nasedl do ní a přejel o pár ulic dál. Potom se na místo vrátil a začal hledat druhé auto. „Na ulici nebylo, přešel proto k nedalekým garážím a za pomoci klíče, který odcizil v rodinném domě, se dostal dovnitř. Měl úspěch, neboť tam na něj opravdu čekal i druhý vůz. Tímto vozem se vydal na cestu do Uherského Hradiště,“ konstatoval policejní mluvčí.

V Hradišti si ale tříčlenná hlídka policistů obvodního oddělení všimla vozidla, po němž bylo ráno vyhlášeno pátrání. „Přestože to byla pěší hlídka a vozidlo okolo pouze projíždělo, policisté to nevzdali a za vozem běželi. Po chvíli objevili odcizené vozidlo zaparkované před jedním z domů nedaleko autobusového nádraží. Zanedlouho spatřili řidiče, jak opouští dům zadním vchodem. Jakmile si všimnul policistů, snažil se jim utéct. To se mu ovšem dařilo jen několik desítek metrů. Po pár minutách policisté muže zadrželi,“ uvedl Jaroš.

Zlínští kriminalisté pak zjistili, že kromě ukradených aut toho má zloděj na svědomí podstatně více. „Krádeží byly desítky, a aby kriminalisté stihli splnit všechny zákonné lhůty, pracovali na případech v podstatě nonstop. Zatím jsme jej obvinili z 31 skutků. Kromě krádeží také z porušování domovní svobody, ublížení na zdraví, poškození cizí věci či nebezpečného vyhrožování. Muž trestnou činnost páchal nejčastěji na Zlínsku, ale i na dalších místech Zlínského kraje,“ dodal Jaroš.

Obviněný byl už v minulosti osmkrát odsouzený k nepodmíněnému trestu a nyní se nachází ve vazební věznici.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x