Zlínští zastupitelé rozhodnou, kam poputují peníze z loterií

ZLÍN - Vedení zlínské radnice předloží ve čtvrtek zastupitelům města konkrétní návrhy, jak využít peníze z čtvrtletní zálohové platby z výnosů loterií a jiných podobných her. Ve středu oznámil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Koalice navrhla, že by mohly tři miliony korun putovat na výkupy pozemků, milion korun na investice do sportovišť, 700 tisíc korun na podporu sportovních a tělovýchovných organizací, milion korun pro mládežnické hokejisty PSG Zlín, 800 tisíc korun jako neinvestiční půjčky pro ZŠ Komenského II, 250 tisíc korun pro mladé fotbalisty Fastavu Zlín, 70 tisíc korun na zajištění oslav 80. výročí založení Velkého kina nebo třeba 50 tisíc korun pro Zlínské aplikované sporty, které se věnují zdravotně postiženým sportovcům.

Podpořit záměry, které ve čtvrtek předložíme k posouzení zastupitelstvu, chce nejen koalice, ale i opozice, jejíž zástupce jsme s nimi seznámili. Alespoň nás tak ubezpečili,“ řekl náměstek primátora Ondřej Běták (TOP 09/STAN), který tak předpokládá u těchto návrhů jejich bezproblémové schválení.

Zastupitelstvo se bude letos poprvé zabývat penězi, které pocházejí z loterií a jiných podobných her. Koalice tvořená stranami TOP 09/STAN, hnutím M.O.R., KDU-ČSL a ZHN už dříve rozhodla, podle jakého klíče se tyto příjmy budou dělit. Město Zlín si ponechá z peněz pocházejících z loterií stejnou částku, jakou dostávalo i v minulosti, tedy od 15 a půl do 20 milionů korun ročně. Letos to bude 16 milionů korun. Rovných 50 procent ze zbylé částky přerozdělí do oblasti sportu, kultura a sociální oblast dostanou po pětadvaceti procentech.

Jsou to jasná pravidla, koalice se na nich bez problémů shodla,“ uvedl náměstek primátora Bedřich Landsfeld (M.O.R.), který má na starosti ekonomiku města.

Na výsledek čtvrtečního hlasování čeká řada organizací, které byly v minulosti příjemci peněz pocházejících z loterií a jiných podobných her. Pokud budou schváleny částky milion korun na investice do sportovišť a 700 tisíc korun na podporu sportovních a tělovýchovných organizací, můžou si jejich zástupci začít podávat žádosti o podporu už od pátku 7. září.

V případě dotací na podporu sportovních a tělovýchovných organizací je potřeba vyplnit formulář, který lze stáhnout z našich webových stránek www.zlin.eu nebo si jej vyzvednout na podatelně či v oddělení prevence kriminality a sportovišť magistrátu. V případě požadavku na dotaci na investice do sportovišť je nutné poslat žádost, ve které bude záměr detailně popsán, a doručit jej na magistrát. Všechny došlé požadavky, ať už formuláře nebo žádosti, následně posoudíme,“ doplnil Běták.

Za první čtvrtletí letošního roku obdrželo město Zlín z výnosů z loterií a jiných podobných her částku 11 milionů korun. Celkem by podle odhadů mělo letos získat z této podnikatelské činnosti, provozované na jeho území, kolem 40 milionů korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x