Zlínská radnice se chystá prodat nákladné passaty, místo nich koupí levnější superby

ZLÍN - Zlínská radnice prodá dva služební automobily značky VW Passat CC, důvodem jsou vysoké náklady na jejich provoz a údržbu. Jak sdělil ve středu mluvčí města Zdeněk Dvořák, místo nich pořídí dva vozy Škoda Superb, s největší pravděpodobností půjde o referenční vozy.

Záměr už odsouhlasila rada města.

Oba passaty jsou identické výbavy a mají stejné benzínové motory o obsahu 3 600 centimetrů kubických, v současnosti má každý z nich najeto kolem 60 tisíc kilometrů. Tehdejší vedení radnice je pořídilo v roce 2009, každé z aut stálo 1,065 milionu korun. „Jejich hlavní nevýhodou je spotřeba, která ve městě stoupá až ke 14 litrům na 100 kilometrů. Auta s takto silným motorem a nákladným provozem nepotřebujeme,“ konstatoval náměstek primátora Ondřej Běták (TOP 09/STAN), který prodej passatů inicioval.

Nabídku na prodej obou vozidel už radnice rozeslala prodejcům ojetých aut z celé České republiky. Předpokládá se, že za každý z nich utrží 500 až 600 tisíc korun. Peníze použije na zakoupení dvou superbů. „Passaty jsme chtěli prodat už loni, tehdy by se to ale vzhledem k jejich stáří a technickému stavu nevyplatilo, nabídky na odkup nebyly adekvátní. Nejvyšší nabídnutá cena byla tehdy 550 tisíc korun,“ řekl Běták.

Vozy Škoda Superb, které chce radnice pořídit, budou mít naftové motory o obsahu 2 000 centimetrů kubických, se spotřebou sedm až devět litrů na 100 kilometrů. Náklady na jejich provoz tedy budou výrazně nižší než u prodávaných passatů. Protože půjde o referentské vozy, budou mít najeto maximálně do 30 tisíc kilometrů. „Cenu u každého z nich předpokládáme do 700 tisíc korun. Většinu této částky tedy pokryjí peníze utržené za prodej passatů,“ doplnil Běták.

Radnice má v současné době k dispozici 31 služebních aut. Nejčastěji jsou využívané na šetření v terénu, služební cesty, kontroly či na zajištění akcí pořádaných městem Zlínem nebo krajskými či státními orgány. „Za nákup pohonných hmot do těchto vozidel radnice ročně zaplatí milion korun,“ sdělil Marcel Červený z odboru kanceláře primátora, který má služební vozidla zlínské radnice na starosti.

Do většiny služebních aut hodlá magistrát nakoupit zařízení GPS, která umožní sledovat jejich pohyb a dokáže i zpětně monitorovat trasy služebních cest. „Ze zkušeností z měst i firem, kde tato zařízení GPS používají, vyplývá, že díky zařízení se sníží počet najetých kilometrů. To přináší úspory, často i velmi výrazné,“ dodal Běták.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x