Muž z Litvy obžalovaný z pokusu vraždy svou vinu u soudu popíral

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně začal ve čtvrtek projednávat případ pokusu vraždy, který se stal loni v Pozlovicích na Zlínsku. Obžalovaný Aleksei Andreev z Litvy (36), kterému hrozí od 10 do 18 let vězení, svou vinu ale u soudu rezolutně popíral.

Událost se stala 11. prosince loňského roku v domě v Pozlovicích na Luhačovicku. Pokoje v domě si pronajali tři známí ze zemí bývalého SSSR. V osudný den byl v bytě jen Aleksei Andreev a jeho o deset let starší známý z Ukrajiny. Podle obžaloby se pak mezi dvojicí rozpoutala hádka ohledně peněz a cigaret a Andreev měl odejít na balkon kouřit. „Když se vrátil, muž z Ukrajiny už spal, otočený čelem ke zdi. Obžalovaný pak spícího muže z ničeho nic dvakrát udeřil pěstí do temene, pak ho začal dusit polštářem a nakonec vzal kuchyňský nůž, kterým se ho snažil pobodat. Jeho oběť se ale bránila, muž se schovával pod peřinu a snažil se tak bodným ranám uhýbat. I tak mu ale zasadil obžalovaný pět bodných ran do oblasti bérce,“ poznamenal státní zástupce Leo Foltýn.

Napadený Ukrajinec skončil na jeden den v nemocnici, jeho zranění naštěstí nebyla příliš vážná. Do bytu, kde se událost stala, doběhl o několik chvil později majitel domu. „Viděl jsem jen zakrvácenou postel, peřiny a zraněného, který se třepal a na mé dotazy, co se stalo, nejdříve vůbec nereagoval. Pak řekl, že ho ten Němec pobodal. Tak přezdívali obžalovanému. Aleksei seděl v kuchyni a jen opakoval, že on to neudělal. Neměl jsem ale důvod pobodanému muži nevěřit, v bytě byli jen oni dva,“ konstatoval majitel domu v Pozlovicích.

Aleksei Andreev ale vinu u soudu popřel. „Necítím se vinen. Žádné peníze ani cigarety jsem si od něj půjčovat nechtěl, nevím, proč to tvrdí. Byl jsem kouřit na balkoně, který je v jiné části bytu a když jsem se vrátil, viděl jsem ho už zraněného. Snažil jsem se mu pomoci, přiložil jsem mu hadr na rány, abych zastavil krvácení. Neumím moc česky, tak jsem zavolal našeho třetího spolubydlícího, který pak běžel za domácím a společně přivolali záchranku,“ podotkl obžalovaný. Kdo a proč mohl muži z Ukrajiny ublížit, si ale vysvětlit nedokázal.

Soudce Radomír Koudela vyslechl i znalce. Podle nich je Aleksei Andreev uzavřený typ člověka, má tendence maskovat informace o své osobě, ale nemá sklony k agresivitě či k trestnímu jednání. Na druhou stranu má časté požívání alkoholu a drog negativní vliv na jeho chování. Závislost na alkoholu ale žádný ze znalců nestanovil.

Soud bude pokračovat 18. října v 10 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x