Holešov: jak se sčítaly stromy

HOLEŠOV - Holešovu se podařilo získat potřebné finance na inventarizaci městské zeleně. Sdělil to František Sovadina z tiskového úseku holešovské radnice.

HOLEŠOV – Holešovu se podařilo získat potřebné finance na inventarizaci městské zeleně. Sdělil to František Sovadina z tiskového úseku holešovské radnice.

Inventarizace se dotkla 2 425 stromů, a to zejména v exponovaných lokalitách s vysokým provozem, s problémovými dřevinami a na pozemcích, které město v nedávné době získalo do svého majetku. „Inventarizaci provedla celorepublikově renomovaná firma Safe Trees, která se zabývá arboristikou a hodnocením dřevin,“ podotkla referentka holešovského odboru životního prostředí Pavla Pšejová.

Zjednodušená verze inventarizace je veřejně přístupná na internetové adrese www.stromypodkontrolou.cz. V záložce Mapový portál je nutné zadat klíčové slovo Holešov. Po rozkliknutí červeného bodu se objeví základní výčet hodnocených stromů a nabídka Přiblížit na mapě, která se musí opět rozkliknout. Poté se zobrazí jednotlivé hodnocené plochy, které lze dále stejným způsobem přiblížit a nalézt konkrétní strom, o kterém chce zájemce získat informace. U každého stromu je uveden druh, velikost, fyziologické stáří, perspektiva a navržená opatření. Přiložena je i fotografie stromu. Celá inventarizace je k nahlédnutí na odboru životního prostředí.

Město s inventarizací získalo jednotný soupis stromů včetně jejich zhodnocení a návrhu nutných opatření. U inventarizovaných dřevin je jasně stanoven způsob péče a nutné opakování zásahů do jejich stavu tak, aby zůstaly zdravé a bezpečné. Tyto informace budou sloužit také pro přesnější stanovení nutných nákladů na péči o stromy. Z inventarizace zároveň vyplynulo kácení některých havarijních a nevhodných dřevin, které bude muset správce stromů ve městě v navržených etapách zajistit.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x