Na spáleništi se stal zázrak. Vykvetly tam ocúny

Pořádně kuriozní pohled se nabízí řidičům mezi Březůvkami a Provodovem těsně před vjezdem do obce známé jako poutní místo. Něco jako zázrak tu asi funguje právě z přízně "vyšší moci". Na spáleništi totiž vyrašily krásné ocúny, které tu působí bezmála jako zjevení.

Před pár týdny jsme se rozhodli vypálit mez i její zarostlé okolí, opravdu nám tu trnité keře hyzdily vjezd do obce,“ vysvětluje pro mnohé stěží pochopitelné spáleniště starosta Provodova Marek Prachař. Teď je ale překvapen on stejně jako další místní lidé. 

Na spáleništi totiž naprosto překvapivě vykvelty ocúny jesenní. Ty podle odborných zdrojů rostou na vlhkých loukách. „Že bychom tedy měli letos u nás v Provodově vlhko, to ani náhodou,“ směje se zmýlení přírody starosta.

Místo je naopak enormně suché, od května krátce pršelo dvakrát třikrát, tak vyprahlý rok tu prkaticky nikdo nepamatuje.

Přesto se koná hitparáda růžovo-fialových květů, kterou nikdo nečekal. Ale pozor, jsou jen k prohlížení, ocúny, jak známo, jsou prudce jedovaté, obsahují více než 20 alkaloidů a v krajním případě může konzumace semen končit smrtí. Na druhé straně se využívá při léčení těžkých stavů dny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x