NEZAMĚSTNANOST: Míra nezaměstnanosti se ve Zlínském kraji zvýšila na 8,9 procenta

ZLÍN - Ve Zlínském kraji se míra nezaměstnanosti v srpnu proti červenci zvýšila o desetinu procenta na 8,9 procenta. V pondělí řekla mluvčí Úřadu práce ČR Zlínského kraje Miriam Majdyšová.

Po červencovém nárůstu se zvýšila nezaměstnanost i v srpnu. „V kraji se zvýšil celkový počet uchazečů o zaměstnání o 393 osob, tedy o 1,43 procenta,“ uvedla Majdyšová s tím, že loni ve stejném období míra klesala.

Jak mluvčí doplnila, v srpnu se častěji nezaměstnanost snižuje, i když to není pravidlem,

K poslednímu srpnu evidovala zlínská pobočka Úřadu práce České republiky celkem 27 831 uchazečů o zaměstnání.

Míra nezaměstnanosti ve Zlínském kraji je nad úrovní míry nezaměstnanosti v celé republice, která ke stejnému datu dosáhla hodnoty 8,3. V celé České republice byl zaznamenaný nárůst pouze o 0,23 procenta.

Během srpna se na pracovištích úřadu práce ve Zlínském kraji nově zaregistrovalo 2631 uchazečů o zaměstnání, vyřazeno bylo 2238. „Ve srovnání s předcházejícím měsícem se mírně snížil počet nově evidovaných a vyřazených,“ uvedla.

Počet uchazečů vzrostl ve všech okresech Zlínského kraje. Nejvíce stejně jako v červenci na Uherskohradišťsku. Nejvyšší míru nezaměstnanosti má Kroměřížsko, kde je 10,2 procenta. Nejnižší krajskou míru nezaměstnanosti 7,8 procenta má okres Zlín.

Na konci srpna evidoval zlínský úřad práce 1763 volných pracovních míst, což je o 133 více než v červenci. Na jedno místo připadá 15,8 uchazeeů.

Nejčastěji nabízené pozice jsou v profesích svářeči, seřizovači a obsluha obráběcích strojů, obchodní zástupci, řidiči nákladních automobilů a tahačů a nástrojáři.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x