Likérka Drak popřela, že by prodávala závadný alkohol

CHVALČOV - Výrobce lihovin Likérka Drak z Chvalčova na Kroměřížsku zásadně odmítá, že by uváděla do oběhu výrobky s obsahem metylalkoholu, kterými se otrávilo už několik lidí. Zjevně jsou to padělky, máme zavedený neustálý dozor, sdělilo v úterý vedení firmy v čele s jednatelem Pavlem Čanigou.

Celní správa má u nás 24 hodin dozor a na vše detailně dohlíží. Každý výrobek je pod přísnou kontrolou,“ uvedlo vedení.

Poukázala na to, že podle policie jsou lihoviny bez kolků nebo s poškozeným kolkem. „V žádném případě to tedy nemůže být originální balení Likérky Drak, ale zcela zjevně jsou to padělky,“ upozornila firma.

Likérka Drak ani její výhradní distributor pro Českou republiku Verdana nedodala do firmy Leko, kde se pochybný alkohol našel, žádné šestilitrové balení více než čtvrt roku. „Zboží tedy nemůže pocházet z oficiální výroby. Na druhé straně jsme jako firma podávali trestní oznámení proti nelegálním výrobcům, v některých případech jsme zjistili i konkrétní osoby, ale ze strany policie a celníků to bylo bez odezvy,“ upozornila likérka.

Kroměřížská policie však žádné oznámení neeviduje. „Co se týče kroměřížského územního odboru, za poslední čtyři roky jsme žádný podnět od likérky v souvislosti s paděláním alkoholu nepřijali,“ uvedla kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Snažili jsme se zjistit vyjádření celníků, zda obdrželi od chvalčovské společnosti podnět ohledně pančování alkoholu. „Jelikož jde o daňové řízení, nemohu poskytovat žádné informace. Obecně se ale zabýváme každým podnětem, který obdržíme,“ řekla mluvčí olomouckých celníků Marie Bortlová.

Likérka dále upozornila upozornila, že Generální ředitelství cel nepostupuje proti nelegálnímu lihu i přes mnohá upozornění firmy i Sdružení výrobců lihovin, kterého je členem. „Policie nás nijak nekontaktovala a poskytla do médií zavádějící informace a fotografie etiket, které však více než rok nepoužíváme,“ zdůraznilo vedení s tím, že na pochybné etiketě je oproti originálu rozdíl ve složení výrobku, a navíc je etiketa řádně opotřebovaná.

Kontaktovali jsme policii a předali jí informace, které by mohly přispět k odhalení původce padělaných výrobků,“ dodalo vedení s tím, že společnost během září přijme opatření, které zamezí opětovnému naplnění balení nad 1,5 litru, aby tak zamezila používání obalů pro černé stáčírny.

Policie na Kroměřížsku nepřijala v posledních dnech žádné informace od této firmy. Nelze však vyloučit, že poznatky, které by měly vést k odhalení padělatelů, sdělila na jiném územním odboru,“ dodala Kyšnerová.

Na otravu metylalkoholem zemřelo v posledních dnech v České republice pět lidí. Další jsou v nemocnicích a u mnohých z nich je stav kritický.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x