Ministerstvo i Krajská hygienická stanice ve Zlíně vydala varování v souvislosti s metanolem

ZLÍN - Ministerstvo zdravotnictví a Krajská hygienická stanice Zlínského kraje vydala varování v souvislosti se závadným alkoholem. Jak uvádí na svých webových stránkách krajská hygiena, pro první pomoc je důležité mít po ruce kvalitní alkohol.

Důrazně varujeme širokou veřejnost před konzumací alkoholických nápojů, u kterých není jasný a zaručený původ. Situace je velmi vážná, proto by si lidé měli dát pozor na veškeré alkoholické nápoje v neoznačených či neoriginálně uzavřených skleněných lahvích, PET lahvích, demižónech a kanystrech bez přelepení uzávěru kolkem a bez řádných údajů o původu a složení výrobku,“ zdůraznil ministr zdravotnictví Leoš Heger.

V současné době již byla řada pacientů hospitalizována, u většiny z nich došlo k poškození organismu s trvalými následky. V souvislosti s otravou metylalkoholem už zemřelo devět lidí. Toxikologické informační středisko zveřejnilo několik rad, jak postupovat v případě podezření na otravu metylalkoholem. Podle chuti nápoj s metylalkoholem nepoznáme. Také příznaky se zpočátku neliší od otravy alkoholem, nejdříve jsou příjemné – dobrá nálada, zlepšení sebedůvěry, později se dostaví bolesti hlavy a zvracení. Postižení mají široké zornice, které nereagují na světlo. Otravu metylalkoholem mohou prozradit typické poruchy zraku – rozmazané vidění, výpadky zorného pole, poruchy rozlišení barev, později lidé upadají do bezvědomí.

V případě, že postižený má podezření na otravu metylalkoholem, odborníci doporučují vypít co nejdříve jeden až dvě deci čtyřicetiprocentního kvalitního alkoholu. Alkoholický nápoj lze zředit vodou nebo džusem, pak je třeba rychle kontaktovat záchrannou službu.

Úspěch léčby závisí na včasnosti, kdy je zahájena. Jako protijed se používá alkohol, který se podává i po několik dní, často souběžně s použitím hemodialýzy, která odstraní z těla metylalkohol i jeho toxické metabolity, poškozující sítnici a optický nerv.

V případě dotazů týkajících se doporučení Toxikologického informačního střediska pro laiky i pro lékaře mohou lidé kontaktovat Sergeye Zakharova na tel. 224 91 92 93, 224 915 402 nebo e-mailem tis@vfn.cz, Sergey.Zakharov@vfn.cz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x