Kauza metanol. Zlínský soud: 4 muži za mříže

ZLÍN - Celkem sedm obviněných a čtyři muži ve vazbě, taková je zatím bilance v souvislosti s kauzou metanol ve Zlíně. Sdělil policejní mluvčí Petr Jaroš.

Jako první skončil ve vazbě distributor pančovaného alkoholu Aleš S. (51), do vazby putoval uplynulý pátek. V jeho garáži bylo asi 500 lahví pančovaného alkoholu, garáž sloužila jako sklad, míchárna i stáčírna. Obviněn byl z přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, přečinu neoprávněné podnikání a přečinu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Hrozí mu až osmileté vězení. Rozbory pančovaného alkoholu z garáže potvrdily obsah smrtícího dřevěného lihu.

Během neděle do vazby putovali další dva muži ze Zlínska – čtyřiapadesátiletý Jiří V. a čtyřicetiletý A. J., v pondělí k nim pak přibyl Rudolf F. (42) z Ostravy. Toho policie zadržela v sobotu v Ostravě, ale kvůli spojitosti se zlínskými případy skončil ve Zlíně. Podle policie jde o člověka, který v celé kauze sehrál významnější roli a zřejmě obchodoval s větším množstvím lihu. Za přečin ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti hrozí všem třem až osmileté vězení.

Prvním zadrženým byl sedmatřicetiletý majitel prodejny na sídlišti Jižní Svahy Martin C., kterého policie obvinila z porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží, za což mu hrozí až tříleté vězení či zákaz činnosti. Majitel obchodu byl uplynulou středu propuštěn na svobodu a věc se bude řešit ve zkráceném přípravném řízení. Stejné obvinění si vyslechli i další dva zadržení, osmatřicetiletý a o rok starší muž. Všichni tři jsou na svobodě.

Otrava metanolem se ve Zlínském kraji potvrdila u 15 pacientů. Dvě ženy (61 a 62) na otravu metylalkoholem zemřely. Policie čekala také na výsledky pitvy u osmdesátiletého seniora ze zlínské části Kostelec, ta však otravu metanolem nepotvrdila. Nyní se ještě čeká na výsledky pitvy u sedmdesátileté ženy ze Zlína.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x