Ve Zlínském kraji slouží motoristům čtyři nové mosty

ZLÍN - Ve Zlínském kraji se podařilo během léta zprovoznit čtyři nové mosty. Oznámil za Ředitelství silnic Zlínského kraje Vojtěch Cekota.

Motoristé už mohou jezdit po nových mostech v Komárně, Hovězí, Jankovicích a Kychové.

Jde o čtyři z našich letošních 24 zahájených investičních akcí. Za výstavbu těchto čtyř mostů zaplatíme zhotovitelům asi 30 milionů korun. Některé stavby byly zprovozněny i o něco dříve, než se původně plánovalo. Umožnilo to počasí letošního léta, které bylo příznivé pro stavební práce,“ uvedl ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

V obci Komárno byl vybudován jednopólový šikmý most s délkou přemostění 5,03 metru. Smluvní cena činila více než 7,8 milionu korun. Původní most byl postaven v roce 1940 a byl ve špatném stavebním stavu. Vykazoval závažné technické poruchy jak nosné konstrukce, tak spodní stavby. Byl na něm dopravním značením omezen průjezdní profil z důvodu snížené únosnosti mostu.

V Hovězí byla součástí investice stavební úprava silnice III/4873a v prostoru u náměstí a přestavba původního mostu. Smluvní cena činila přes 11 milionů korun.

V Jankovicích stavební akce řešila stavbu nového mostu na místě původního mostu mezi obcemi Traplice a Jankovice. Nový most zlepší komfort při jízdě po silnici mezi Traplicemi a Jankovicemi, je lepší z hlediska bezpečnosti silničního provozu a bude mít také dostatečnou průtočnost pro případné povodňové vody. Smluvní cena činila více než 6,8 milionu korun.

Původní most vykazoval rozsáhlé poškození mostní izolace, zatékalo do něj, docházelo k postupné degradací spodní vrstvy betonu, ke korozí betonářské výztuže a měl sníženou zatížitelnost.

Nový most v Kychové byl postaven místo původní konstrukce v místě křížení s potokem Kychová. Celková délka úpravy komunikace včetně mostu činí 33 metrů. Smluvní cena činila 4,8 milionu korun. Spodní stavba a nosná konstrukce původního mostu byla ve velmi špatném stavebním stavu, mostní opěry, křídla a čelní zdi byly místy vydrolené, spárování bylo popraskané, spodní části opěr byly podemleté a část kamenů opěr byla odplavena. Ocelové trubky mostu byly silně zkorodované, místy děravé.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’14690′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚497‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14690‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x