V Pohořelicích mají novou okružní křižovatku

POHOŘELICE - Významné zvýšení bezpečnosti silničního provozu nastalo v těchto dnech v Pohořelicích na Zlínsku. Jak sdělil za Ředitelství silnic Zlínského kraje Vojtěch Cekota, původní nepřehlednou křižovatku pěti cest nahradila nová okružní křižovatka.

Investorem akce v hodnotě více než sedmi milionů korun byl Zlínský kraj prostřednictvím příspěvkové organizace Ředitelství silnic Zlínského kraje.Nová okružní křižovatka vznikla v centru obce. Upraveny byly i navazující úseky silnic III/4975 a III/4976. Součástí stavby bylo rovněž vybudování čtyř zastávkových pruhů linkové autobusové dopravy.

Jsme v každém případě spokojeni, že se tuto stavbu podařilo realizovat. Vzhled obce se změnil k lepšímu, zvýšila se i bezpečnost cestujících na autobusových zastávkách,“ řekl starosta Pohořelic Jaroslav Němeček. Obec zajišťovala výstavbu chodníků, obrubníků, veřejného osvětlení i výsadbu zeleně.

Smluvní cena včetně DPH činila 6,9 milionu korun. Stavební práce trvaly od poloviny dubna do poloviny července. Během stavby se zjistila nízká únosnost zemní pláně v dané lokalitě. Musel být uzavřen dodatek na práce zajišťující její zpevnění, čímž se konečná cena zvýšila na 7,6 milionu korun.

Původní průsečná křižovatka pěti ulic v Pohořelicích byla značně nepřehledná. Řidiči neznalí místní situace zde občas ztráceli orientaci a váhali při uplatňování pravidel o přednosti v jízdě.