Za šroubovák v hlavě 10 let vězení

ZLÍN - Neštěstí se stalo 30. března večer. Jednatřicetiletý muž přišel ke svému třiadvacetiletému spolupracovníkovi a kamarádovi do bytu. Tam společně popíjeli a kouřili marihuanu. Pak podle obžaloby měl obžalovaný svému kamarádovi vyčítat, že udržuje poměr s jeho přítelkyní. Následovala hádka, facky a konflikt měl obžalovaný zakončit tím, že kamarádovi vrazil šroubovák do hlavy. Jak se později ukázalo, poranil mu mozek a bylo velkým štěstím, že nezemřel a vyvázl bez trvalých následků.

Za pokus vraždy původně útočníkovi hrozilo až 20 let vězení. Doposud byl Janeczko trestaný pouze za majetkové trestné činy.

U soudu se rozhodl Janeczko využít práva nevypovídat, stejně jako v přípravném řízení. Jeho jedenatřicetiletý kamarád sice vypovídal, ale na druhou stranu si ze stresující události příliš mnoho nepamatoval.

Vím jen, že jsme pili a kouřili marihuanu. Pak si pamatuji na pocit, že mám něco v hlavě, další moment vnímám až v sanitce a poté v nemocnici. Nechápu, proč mi to udělal. Předtím jsem s ním žádné konflikty neměl,“ popsal u soudu poškozený.

Podle toxikologického rozboru měl obžalovaný v době události v sobě marihuanu, pervitin i velké množství alkoholu. Podle jeho blízkých měl v době před tímto excesem psychické problémy. V domě například neustále hledal nějaké kamerové systémy a dvakrát se pokusil o sebevraždu. Každého v okolí pak podezíral, že má poměr s jeho přítelkyní. Matka obžalovaného proto vyhledala pomoc psychologa a ukázalo se, že mladý muž trpí toxickou psychózou.

Psycholog mu ihned nasadil léky a doporučil mu absolutní absenci. Obžalovaný ale léčbu neakceptoval. Drogy užíval od puberty, alkohol začal pít v 11 letech,“ uvedl u soudu znalec. Toxická psychóza mohla mít teoreticky vliv na jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti, podle znalce ale měl obojí v inkriminovanou dobu zachováno.

Celý případ byl neobvyklý tím, že mladý muž po celou dobu odmítal vypovídat a nakonec až v závěru líčení popřel svou vinu, která je ale důkazně jasná. Podle soudu se na čin nepřipravoval, ale jednal v náhlém afektu. Trest jsme zvolili na samotné dolní hranici zákonné sazby mimo jiné i proto, že jde o člověka velmi mladého a zachovalého. Navíc naštěstí nedošlo ani k úmrtí, ani k těžké újmě na zdraví,“ vysvětlil verdikt soudu soudce Radomír Koudela.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x