Uznání Lidová stavba roku Zlínského kraje letos putuje do Jasenné

ZLÍN - Uznání Lidová stavba roku Zlínského kraje převzaly ve čtvrtek majitelky fojtství v Jasenné Dana Daňová, Libuše Kovářová a Zdeňka Turková, a to za vydařenou stavební obnovu této usedlosti, nazývané též Mikuláštíkovo fojtství. Sdělila mluvčí kraje Gabriela Dvorníková.

Z rukou hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka (ČSSD) obdržely kromě samotného uznání i květiny a šek v hodnotě 50 tisíc korun.

S velkou úctou a pokorou předstupuji před oceněné, neboť si dobře uvědomuji, kolik finančních prostředků, práce i trpělivosti si žádá obnova starších lidových objektů. I když dnešním vítězem je jen jedna stavba, naše poděkování a obdiv si zaslouží všichni ti, kteří k obnově památek lidové kultury přistupují a významně tím přispívají k tomu, aby nám zůstal zachován odkaz našich předků,“ uvedl hejtman.

Uznání Lidová stavba Zlínského kraje uděluje hejtmanství každoročně od roku 2008 za příkladnou obnovu staveb lidové architektury a významný přínos k zachování kulturního dědictví ve Zlínském kraji. Smyslem uznání je podpořit a ocenit majitele a stavebníky ochotné přičinit se o záchranu a využití památek lidového stavitelství. Zlínský kraj je jediným krajem v republice, který ocenění tohoto druhu uděluje.

V letošním roce projednala hodnotící komise celkem tři předložené návrhy. Vedle vítězného fojtství v Jasenné se jednalo o rolnickou usedlost v Kaňovicích a rolnické domky v Rajčovně v Hluku.