Gastrofestival pořádá Resort Valachy spolu s dalšími majiteli hospod a restaurací v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích. Cílem je propagovat a popularizovat regionální producenty a valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří kyselice, halušky, frgál nebo slivovice. Zároveň ale každý ročník zpestří prezentace gastronomie některé z evropských zemí.
„Letos přivítáme producenty a kuchaře z Maďarska. Přijede mimo jiné držitel prestižní michelinské hvězdy, šéfkuchař Miguel Rocha Vieira z restaurace Costes v Budapešti. Ta si získala vysoké renomé mezi gurmány i z řad známých osobností – navštívili ji třeba Anthony Hopkins nebo Brad Pitt s Angelinou Jolie. Jak jméno šéfkuchaře napovídá, není to rodilý Maďar, ale původem Portugalec. Můžeme se tak těšit na maďarskou gastronomii okořeněnou dalšími evropskými vlivy. Zájemci budou moci jeho um ocenit při Michelinském obědě a Galavečeři v sobotu 6. října,“ uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla. Michelinský oběd a Galavečeře se budou konat v hotelu Lanterna. Vedle toho se v sobotu 6. října uskuteční ještě jedna Maďarská galavečeře a to v hotelu Horal. Tam ji pro návštěvníky připraví kuchaři další vyhlášené budapešťské restaurace Almárium Hungarorum. „Doporučujeme včasnou rezervaci, polovina míst je v současné době již obsazena,“ doplnil Tomáš Blabla.
Hlavním bodem Karlovského gastrofestivalu bude takzvaná Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem v sobotu 6. a neděli 7. října. Vždy od 10 do 18 hodin mohou lidé navštěvovat místní hospody i další gastro zastávky (letos je jich celkem 10) a ochutnávat různé speciality a krajové produkty ve stáncích. Díky účasti Maďarů nabídku zpestří vína, husí speciality, sýry, koření a také uherák, čabajka a další maďarské uzeniny z mangalice – vepřového masa stejnojmenného maďarského plemene, které je stále oblíbenější u milovníků zdravé stravy pro vysoký obsah tzv. zdravého cholesterolu. Pro velký úspěch se vrátí i loňští hosté z italské obce Sauris s prosciuttem a produkty Wolf i horským pivem Zahre.
Připraven bude i další program – kuchařské show, lidové veselice, sobotní podvečerní posezení s živými muzikami, barmanské večery, zábava pro děti s hlídáním či třeba vzlety horkovzdušným balonem. Vyvrcholením bude v neděli 7. října soutěž o nejlepší valašský frgál, v níž mohou svůj um poměřit pekařky a pekaři z řad veřejnosti. Letošní 11. ročník přinese zpestření v podobě speciální soutěžní kategorie zasvěcené kuriózním frgálům.