Tři, dva, jedna, start ! Veronika má startovací byt

Postel, stůl, kuchyňská linka, pračka, sociální zázemí i další docela komfortní příslušenství. Tak vypadá první startovací byt, který mají v prostorách Dětského domova ve Vizovicích. Tedy lépe řečeno má jej nově nedávno 18 letá Veronika, která převzala klíč od statutárního náměstka hejtmana Zlínského kraje Libora Lukáše. Kraj se na úpravách a vybavení podílel téměř 400 000 korunami.

Veronika studuje ve Valašských Kloboukách, v novém startovacím bytě má téměř dokonalé zázemí. Proč téměř? „Ještě mi tu chybí televize,“ říkala při převzetí klíče šťastná slečna, která zůstává v domově po dovršení 18. roku věku a tedy plnoletosti, v takzvané dobrovolné péči.

Tu televizi také dostane,“ ubezpečuje ředitelka Dětského domova a Základní školy Vizovice Eva Čapková, která oceňuje přístup kraje i osobně náměstka Lukáše.

Ten popřál nové obyvatelce bytu to nejdůležitější. „Přeji ti, aby se ti tu prostě dobře bydlelo.“

Startovací byt vznikl rekonstrukcí stávajících prostor přímo v Dětském domově. „Jde o byt 1 + kuchyňský kout, Veronika pokračuje ve studiu, těší se, až se osamostatní, věřím, že tu najde klid a pohodu, snad nás tu a tam pozve na návštěvu,“ usmívala se při té premiéře ředitelka Čapková.

Právě období, kdy klienti dětských domovů dovršují věk dospělosti, bývá pro jejich vstup do života rozhodující. Startovací byty jsou jednou z forem, která adaptaci na nový „dospělý“ život usnadňuje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x