Dva hlavní aktéry v kauze metanol odhalila zlínská policie

ZLÍN - Dvaačtyřicetiletého muže z Ostravska a sedmatřicetiletého muže ze Zlína, kteří jsou hlavními aktéry v kauze metanol, odhalila zlínská policie. Dostali jsme se k nim postupným, ale rychlým vyšetřováním, informovala v úterý zlínská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Zlínská policie se při vyšetřování dostala na stopu dvěma nejdůležitějším lidem. „Naši kriminalisté zjistili, kdo je na špici pomyslné pyramidy. Oba muži jsou ve vazbě a hrozí jim výjimečné tresty,“ uvedla Macalíková.

Podle ní policii zahltily stovky telefonátů s různými informacemi. „Bylo nejnutnější vyhodnotit jejich relevantnost, což se nám podařilo. Indicie nás dovedly až do Opavy, kde smrtící alkohol vznikl. Při domovní prohlídce v areálu jsme ve čtvrtek zabavili šest tisíc litrů směsi metanolu s alkoholem,“ řekla mluvčí s tím, že právě z tohoto místa se dostal dřevěný líh do celé České republiky.

Ve Zlínském kraji zemřeli na otravu závadným alkoholem tři ženy ve věku 62, 61 a 70 let. První oběť podlehla 10. září, pitva potvrdila otravu o den později. Ve stejný den policie zadržela provozovatele obchodu na Jižních Svazích, kde se alkohol prodával. Následující víkend se policie dostala právě ke klíčovému muži z Ostravska, kterého obvinila a soud jej poslal do vazby.

Zlínští policisté zadrželi v souvislosti s metylalkoholem osm lidí. Na pět z nich uvalil soud vazbu. „Přestože jsme zaznamenali výrazný pokrok, rozhodně nejsme u konce. Mezi lidmi je stále ještě téměř pět tisíc litrů životu nebezpečné směsi, tedy až 15 tisíc litrů otráveného alkoholu. Proto by lidé měli být opatrní při požívání alkoholu, u něhož si nejsou jistí původem,“ zdůraznila Macalíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x