Den kraje potřetí: historický i nejmodernější vlak, nejlepší potraviny kraje, výlet na rozhledny a mnohem více

Potřetí se v sobotu 6.října mohou početní návštěvníci těšit na Den kraje, akci, kterou jinde nemají, a která má mimo jiné pestrobarevným programem připomenout, jak mnohavrstevný je ve své proklamované rozmanitosti Zlínský kraj.

Posoudit to mohou třeba cestující ve dvou vlacích, historickém parním vlaku taženém lokomotivou Matěj a nejnovější soupravě Regio Shark. „Vlaky projedou celým Zlínským krajem, vydáváme speciální jízdní řády, bude to určitě hodně zajímavá konfrontace moderní a dobové techniky na kolejích,“ domnívá se ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah pro Zlínský kraj Ludvík Urban. Regio Shark bude mít právě na Den kraje svoji premiéru pro cestující.

Jinou formu dopravy mohou zvolit ti, kteří vsadí na vlastní síly. V rámci Dne kraje mohou vyrazit individuálně na rozhledny Zlínského kraje, ale pod vedením kolotoulkaře Kamila Pírka v barvách Zlin.cz i na speciální výpravu ze Zlína podél řeky Moravy až do srdce Chřibů na Bunč a na unikátní kamennou rozhlednu na nejvyšším vrcholu romantického pohoří na Brdu. „Připravili jsme i méně náročnou trasu pro rodiny s dětmi, každopádně v 10.měsíci vyrážíme od zlínského mrakodrapu v 10 hodin 10 minut a 10 vteřin,“ dbá na přesnost kolotoulkař Kamil.

Bohatý bude kulturní program, od jazzu, přes dechovou hudbu v klasické podobě i nejrůznějších úpravách až po cimbál. Centrem kulturního dění bude jako vždy 21. budova zlínského továrního areálu, kde sídlí vedení Zlínského kraje. Představí se třeba populární Avion Swing Band, dechovka Trnkovjanka, nedávný nositel stříbrného ocenění na celostátní soutěži Zlatá křídlovka, mladí muzikanti z dechovky Kašava překvapí jedinečnými úpravami skladeb Beatles a dalších nesmrtelných těles, Vítovská „1“ zase netradičním pojetím skladeb českých hitů 30. let minulého století.

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák vyhlásí dopoledne i držitele prestižních potravinářských ocenění Perla Zlínska. „Moc rád se spolu s lidmi, kteří přijdou ochutnat, přesvědčím o tom, co všechno umějí  zemědělci a potravináři východu Moravy z našich produktů vytvořit,“ říká hejtman kraje.

Ve stáncích budou samozřejmě nejlepší oceněné výrobky k ochutnání i koupi, svými skvosty se představí vinaři i rukodělní umělci.

Na hejtmana Mišáka také budou mířit všetečné otázky při tradiční diskusi ve 21. budově, populárním zlínském mrakodrapu. Lidé se ho v zasedací místnosti Zlínského kraje mohou ptát opravdu na cokoliv. “Nejzajímavější otázku tradičně odměníme, je možné, že mě bude pálit, ale to vůbec nevadí,“ láká hejtman Mišák lidi k diskusi z očí do očí.

Lidé ve zlínské „Jedenadvacítce“ mohou jako každoročně absolvovat projížďku zdejší pojízdnou baťovskou kanceláří a setkat se s Miroslavou Štýbrovou. Šéfka zlínského Obuvnického muzea, které bude před stěhováním otevřeno právě jen v sobotu a následně v neděli 7. října, znovu připraví zajímavosti z nepřeberných znalostí baťovského Zlína.

V rámci 3.ročníku Dne kraje se návštěvníkům otevírají bezplatně muzea, galerie i hvězdárna ve Valašském Meziříčí. Především muzea připravují bohatý samostatný program a stanou se ve spolupráci s Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy místy, kde se lidé mohou zapojit do bohatě dotované soutěže o Zlínském kraji.

Mediálním partnerem akce je

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’14631′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚503‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14631‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x