Nečekaná porucha si v Cetechovicích vyžádá prodloužení uzavírky silnice

CETECHOVICE - Kvůli nečekané poruše v násypu silnice musí být v Cetechovicích uzavřena komunikace mezi křižovatkou s odbočkou na Chvalnov a křižovatkou s odbočením na Zástřizly. Ve středu sdělil za Ředitelství silnic Zlínského kraje Vojtěch Cekota.

Už v první polovině září se přitom počítalo s otevření opravené silnice II/432 mezi Cetechovicemi a křižovatkou se silnicí I/50. Porucha v násypu silnice si ale vyžádá rozsáhlejší opravu.

Krátce před položením poslední, tedy obrusné vrstvy živice začala vozovka v délce asi 150 metrů podélně praskat. Za této situace nemělo smysl dávat na podklad poslední vrstvu živice. Nedokončená stavba musela být přerušena,“ vysvětlil ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý. Silnice není průjezdná, a proto musela být v havarijním režimu prodloužena její úplná uzavírka.

Poruchu v silničním tělese zkoumali v minulých dnech geologové, byly pořízeny průzkumné vrty. Silnice zde vede v násypu, který byl zřejmě zpevněn původními vrstvami živice, takže na staré silnici se prasklina neobjevila. Až detailní průzkum po objevení poruchy ukázal, že bylo v původním násypu použito více jílovitého materiálu, a že je tudíž násyp méně stabilní, než je jinak obvyklé. To se při zahájení opravy nedalo podle odborníků předpokládat.

V současnosti se jedná o způsobu opravy. Uvažuje se například o výstavbě asi 130 metrů dlouhé pilotové stěny na jedné straně komunikace. Statici na základě průzkumu v terénu ještě navrhují technické parametry a počet pilot, aby byl pohyb silničního tělesa zcela bezpečně zastaven.

Termín prodloužené uzavírky byl projednán do května příštího roku, a to v době, kdy nebyly upřesněny technologie sanace. „Nepředpokládáme, že by oprava skutečně tak dlouho trvala. V tuto chvíli považujeme za pravděpodobné, že se podaří opravu silnice dokončit ještě do konce letošního roku, čímž by skončila i zmíněná uzavírka,“ řekla náměstkyně Ředitelství silnic Zlínského kraje pro investiční výstavbu Jitka Škrabalová.

Objízdná trasa pro vozidla do hmotnosti 7,5 tuny vede přes Chvalnov a silnici I/50, automobily o větší hmotnosti by měly využívat objízdnou trasu přes Staré Město, Napajedla a Otrokovice.

Situace, která zabránila včasnému dokončení opravy silnice u Cetechovic je zcela mimořádná a v posledních letech jsme se s podobným problémem nesetkali. Máme se zhotovitelem stavby společný zájem dokončit opravu silnice II/432 co nejdříve. Prosíme veřejnost v této souvislosti o pochopení,“ dodal Malý.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x