Pít či nepít? Město Zlín umožní lidem testovat alkohol

ZLÍN - Zlínská radnice nabídne lidem s trvalým bydlištěm ve Zlíně možnost nechat si otestovat alkohol. Ve středu informoval mluvčí města Zdeněk Dvořák.

Službu spustí radnice v prvním říjnovém týdnu. V těchto dnech město dolaďuje podmínky, za kterých zajistí od zlínské společnosti ITC – institut pro testování a certifikace, příslušný přístroj a kvalifikovanou obsluhu. Zájemci si budou moci nechat otestovat jeden vzorek zdarma, u dalších dvou vzorků bude kontrola zpoplatněna částkou v řádu desetikorun.

Při požití metylalkoholu jde o život a zdraví, statistiky hovoří jasně, počet úmrtí jde v České republice do desítek, řada lidí přišla o zrak. Chceme obyvatele města co nejvíce ochránit, proto jim umožníme ve třech termínech příštího týdne nechat si jejich nápoje otestovat, zda jsou nebo nejsou zdravotně závadné,“ prohlásil primátor a lékař Miroslav Adámek (TOP 09/STAN). O které dny půjde, ještě radnice nezveřejnila. „Včas oznámíme i částku, která bude potřeba pro zkontrolování druhého a třetího vzorku,“ doplnila Helena Eidová, tajemnice magistrátu.

Alkohol s nejasným původem vzniku bude odebírán ke kontrole v zasedací místnosti budovy magistrátu, která se nachází v ulici Zarámí. Náklady, které město vynaloží v souvislosti s jeho testováním, ještě nejsou vyčíslené. Pravděpodobně ale nepřesáhnou částku 20 tisíc korun.

Vzhledem k obrovskému zájmu, které testování alkoholu vyvolalo v jiných městech, si budou moci ověřit zdravotní nezávadnost svých lihovin pouze lidé, kteří mají trvalé bydliště ve Zlíně. „V této souvislosti vyzýváme představitele ostatních měst, kde k podobnému kroku ještě nepřistoupili, aby i svým obyvatelům dali možnost si alkohol otestovat,“ uvedl náměstek primátora Ondřej Běták (TOP 09/STAN).

--> --> --> --> -->