Zlínská dopravní společnost eviduje zvýšený počet padělaných průkazů ZTP

ZLÍN - Revizoři Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice odhalili v letošním roce již sedm padělaných průkazů ZTP, které cestujícím slouží jako volná síťová jízdenka. Ve čtvrtek za dopravní společnost oznámil Vojtěch Cekota.

Falešný průkaz ZTP, který se někdo snaží používat jako volnou síťovou jízdenku, není v naší kontrolní praxi úplnou novinkou. Většinou odhalíme několik takových případů do roka. Letošních sedm případů představuje již poměrně vysoký výskyt. Budeme se na ověřování pravosti průkazů ZTP nebo ZTP/P ještě více zaměřovat,“ řekl vedoucí přepravní kontroly Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Miroslav Kuchař.

Na rozdíl od úprav běžné jízdenky jde v tomto případě o trestný čin padělání a pozměňování veřejné listiny. Zákon za něj vymezuje trest odnětí svobody v trvání až do tří let. Není přitom rozhodující, jestli si držitel vyrobil celý průkaz ZTP, nebo jestli jen na jeho zadní straně neoprávněně prodloužil jeho platnost, s čímž se revizoři setkávají nejčastěji. „Lidé si neuvědomují, že průkaz ZTP je podle zákona i průkazem totožnosti. Pozměňování průkazu ZTP je tedy něco podobného, jako by si člověk pozměňoval občanský průkaz. Když revizoři padělaný nebo pozměňovaný průkaz ZTP zjistí, musí případ předat policii,“ uvedl právník Radek Ondruš, který se ve své praxi specializuje na správní právo a veřejnou správu a pracuje i pro dopravní společnost.

Letos v červnu nechala dopravní společnost proškolit všechny přepravní kontrolory cizineckou policií, která se zaměřuje na padělky veškerých dokladů. „Cizinecká policie má přístroje na prověření dokladů a také posuzuje padělané průkazy ZTP a ZTP/P, které odhalí naši zaměstnanci,“ doplnil Kuchař.

Problém s padělanými průkazy ZTP nebo ZTP/P by měl vymizet během nejbližšího jednoho roku či dvou let, kdy začnou všichni zdravotně postižení používat místo starých průkazů nové plastové S-karty. Jejich padělání lze téměř vyloučit.

--> --> --> --> -->