Prohibice končí. Otazníky nemizí

Vláda ukončila prohibici. Hospodští a obchodníci by měli propuknout v jásot. Opravdu? Ale kdepak! Otazníky a rozpaky zůstávají. Zlín. Čtvrtek ráno.

Naprostou většinu takzvaně lidového alkoholu, tedy vodku, tuzemák, borovičku a další máme ve skladu s rokem výroby 2012, což je problém, hlásí vedoucí obchodu s potravinami v centru Zlína, ten se prodávat nesmí ani po zrušení prohibičních opatření, co bude dál se uvidí, asi se musí prozkoumat jejich nezávadnost,“ domnívá se.

Já třeba vůbec nevím, jak rozeznat původ alkoholu, nemyslete si, že jsou hospodští nějací znalci, prostě jsme léta prodávali alkohol podle dodacích listů a naráz do toho zasáhla prohibice. Jak se zdá, teď bude alkohol tak na vylití,“ dává nevoli najevo majitel jednoho zlínského baru, když chystá otevření provozovny. Jestli se bude už dnes nalévat alkohol zvaný tvrdý, to ještě ráno nevěděl.

Ve vládě měly padnout nejméně tři ministerské hlavy,“ tvrdí rezolutně jeho zkušenější kolega. „Je to směšné a povede to k tomu, že se alkohol nakonec bude přelévat, kdo si asi nechá udělat atest nezávadnosti u flašky za 250 korun a zaplatí za to třeba 150 korun,“ ptá se zkušený restauratér. „Hospody jsou poloprázdné, prohibice skončí, ale strach lidí z tvrdého alkoholu určitě ne,“ říká naštvaně.

Jiní už vidí dnešek tak, že se vydají přímo k výrobcům a budou žádat nové zboží s takzvaně červeným kolkem a rodokmenem výroby alkoholu.

--> --> --> --> -->