Podezřelý alkohol si budou moci obyvatelé Zlína otestovat po tři dny v týdnu

ZLÍN - Zlínská radnice zveřejnila ve čtvrtek termíny, ve kterých si budou moci lidé nechat otestovat podezřelý alkohol ze svých domácích zásob. Řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Lidé budou moci vzorky alkoholu přinést do zasedací místnosti v přízemí budovy magistrátu v ulici Zarámí od středy 3. října do pátku 5. října, vždy v době od 12 do 18 hodin. „V těchto termínech si budou moci obyvatelé města Zlína nechat otestovat až tři vzorky alkoholu na přítomnost velmi nebezpečného metanolu,“ poznamenal Dvořák.

Nechat si ověřit nebezpečnost zakoupeného alkoholu umožní obyvatelům Zlína radnice ve spolupráci se společností ITC – institut pro testování a certifikace. „K odhalení nebezpečné dávky metanolu postačí jediný panák alkoholu, kvůli identifikaci je ale nutné přinést celé láhve. Výsledek se zájemce dozví maximálně do deseti minut. Pracovat totiž budeme s infračerveným spektrometrem, což je přístroj, který takto rychlou analýzu umožňuje,“ oznámil Jiří Samsonek, ředitel divize zkušebnictví společnosti ITC, který testování alkoholu povede.

Spektrofotometr je odladěn pro testování lihovin bez výraznější přítomnosti cukru, především tuzemáku a vodky, což jsou druhy alkoholu, ve kterých se v drtivé většině případů nebezpečné množství metanolu objevuje. „Žádáme tímto občany, aby k testování nosili zejména nekolkovaný tuzemák a vodku, zvláště pak, pokud místo jejich zakoupení budí nedůvěru. Kromě různých sladkých likérů či vaječných koňaků nebudou testovány ani slivovice prokazatelně vypálené v pěstitelských pálenicích, v nich se totiž metylalkohol v nebezpečné koncentraci nevyskytuje. Je zbytečné nosit také láhve, ze kterých se pije třeba dva měsíce, i jejich obsah bude nejspíš v pořádku,“ doplnil Samsonek.

U lahví opatřených kolky nemusejí majitelé čekat na testování pořádané městem. Zda skutečně byl jejich obsah vyroben firmou uvedenou na etiketě, zjistí tak, když dotyčnou společnost kontaktují, nahlásí číslo kolku a jeho šarži. Výsledek se dozví do několika hodin. „Už jsme to zkoušeli u likérky Becherovka a tento postup fungoval. Za kvalitu svého zboží se oficiální výrobci zaručili, takzvaný rodný list každé lahve jsou schopní bezpečně dohledat se zpětností několika let,“ uvedl Miloš Galád, poradce generálního ředitele společnosti ITC.

Testování alkoholu, které město pořádá, je určené pouze pro lidi s trvalým bydlištěm ve Zlíně. Tímto opatřením chce radnice předejít zahlcení vzorky, jak tomu bylo například v Plzni, kde muselo být testování z tohoto důvodu už po hodině přerušeno. „Pro testování vyčleníme potřebný počet našich zaměstnanců včetně strážníků městské policie, společnost ITC poskytne dva zástupce. Denně budeme schopní provést test u asi dvou stovek vzorů alkoholu,“ konstatoval primátor a lékař Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

Náklady, které město bude mít v souvislosti se zajištěním testování alkoholu, ještě nejsou přesně vyčíslené. Neměly by ale přesáhnout 20 tisíc korun. „Otestování jednoho vzorku bude mít každý zájemce zdarma. Za druhý vzorek zaplatí 30 korun, stejná cena bude i u třetího vzorku,“ oznámil náměstek primátora Ondřej Běták (TOP 09/STAN).

Před zahájením testování každý zájemce vyplní formulář speciálně vytvořený pro tento účel. Kromě kontaktních informací z občanského průkazu bude odpovídat i na otázky týkající se prověřovaného alkoholu. Pokud bude při testování v některé z lahví objeveno nebezpečné množství metanolu, nechá ji majitel přímo v testovací místnosti. „Apeluji znovu na veřejnost, aby k riziku spojeným s konzumací alkoholu nejasného původu přistupovali maximálně zodpovědně. Pokud ho mají více než tři vzorky, klidně ať ho vylijí. Riziko je velké, může jít o život nebo zrak,“ dodal primátor.

--> --> --> --> -->