Nové výstaviště Floria Kroměříž se chystá na svou první pěstitelskou výstavu

KROMĚŘÍŽ - Nové výstaviště Floria v Kroměříži uspořádá už za několik dní svou historicky první pěstitelskou výstavu. V pondělí uvedla Hana Matulová, mediální zástupce výstaviště.

Výstava nazvaná Podzimní Floria se uskuteční se od 4. do 7. října a nabídne nejen širokou škálu podzimích květin – jiřin, chryzantém a čarověníků, ale především okrasné a ovocné stromky a jarní cibuloviny. „Výstava, dosud pořádaná ve Věžkách, nyní přináší nové možnosti pro návštěvníky i vystavovatele. Vůbec poprvé se podzimní Floria rozšíří o speciální expozici se 170 výstavními bonsaji, kde specialisté poradí, jak bonsaje pěstovat nebo tvarovat k jejich dokonalosti,“ podotkla Matulová.

V rámci prodejní části výstavy si lidé budou moci pořídit například exotické misky z Japonska, Číny nebo Koreje. Rozsah expozice bonsají, kterou organizátor připravil ve spolupráci s Bonsai centrem Isabelia, je zcela unikátní nejen v rámci Kroměříže, ale i celorepublikově.

Na výstavě Floria se sjedou desítky zahradníků z celé republiky, aby nabídli to nejlepší pro okrasné i užitkové zahrady a současně přinesli inspiraci, jak je dále zvelebovat. „Lidé tady mohou nejen výhodně nakoupit přímo od pěstitelů, ale také získat inspiraci, kochat se dekorativními vazbami řezaných květů nebo posedět v zahradách areálu výstaviště,“ řekl zástupce organizátora Radek Novotný. Vůbec poprvé v historii výstav Floria se návštěvníci nemusejí obávat deštivého počasí. Celé výstaviště je totiž díky koridoru a zastřešení možné projít suchou nohou.

V přehledně členěných expozicích budou vystavovat nejen pěstitelé, ale své favority předvedou i chovatelé. Půjde zejména o drobné domácí zvířectvo jako je drůbež, králíci, ale i ovce, kozy nebo exotické ptactvo. Již tradičně se uskuteční volba Králíka Moravy, kdy šampion získá finanční odměnu.

Atmosféru zpříjemní oblíbené regionální kapely Huliňanka a Zdounečanka a zajímavé ukázky práce se dřevem nebo výroby sýrů. Domovinu bonsají připomene příprava sushi spojená s ochutnávkou. Výstava bude otevřena každý den od devíti do 18 hodin, vstupné pro dospělé je 80 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x