Den kraje v sobotu. Svezte se do historie, ochutnejte současnost, namiřte si to do budoucna

Potřetí se v sobotu koná Den kraje. Paleta možností, jak jej "ochutnat," je tak široká, že vás zavede do historie, potěší žhavou současností a dá nahlédnout i do budocnosti. Stačí si vybrat.

Ne každý zná třeba zlínský mrakodrap, koncem 30.let jednu z nejvyšších budov v Evropě. Dnes tu sídlí vedení Zlínského kraje, který se v krajském městě i na spoustě dalších míst Valašska, Hané i Slovácka předvádí první říjnovou sobotu široké veřejnosti.

Kdo má rád projížďku do historie, neměl by chybět v historickém vlaku, který si to zrána před půl osmou namíří z Valašského Meziříčí do Zlína. Tam bude mít dostatečně dlouhou přestávku a až se jej nabaží všichni milovníci historie, zase se po poledni vydá plnou parou vpřed, aby navečer zajela hýčkaná lokomotiva Matěj do domovského depa ve Valašském Meziříčí.

Historie se ale dá na Dnu kraje ochutnávat i na mnoho dalších způsobů. Třeba v elegantní pojízdné pracovně baťovských šéfů ve zlínské „Jedenadvacítce“, anebo v jedinečných expozicích muzeí celého kraje. Tam stejně jako v centru dění, zlínském mrakodrapu, mohou zájemci projevit své znalosti o historii i současnosti Zlínského kraje. V sázce jsou báječné ceny, mimo jiné wellnes pobyt pro dva.

Na jinou vyjížďku zve kolotoulkař Kamil v dresu Zlin.cz. Ten vyrazí v čele pelotonu na výlet, jak on říká cyklotoulku, na rozhlednu na Bunči ve Chříbech. Má připravenu spoustu laskomin, aby nikomu nemohly dojít podél řeky Moravy a pak v chřibských lesích síly.

Vstup zdarma podobně jako do muzeí či galerií je i na další rozhledny kraje. Vydejte se třeba na Vatovnu nad Seninkou, na Rovninu nad Uherským Hradištěm, anebo na Doubravu nad Loučkou ve Vizovických vrších.

Současnost se bude úplně nejlépe ochutnávat ve stáncích v těsném okolí zlínského mrakodrapu. Potravináři z celého Zlínského kraje tu představí to nejlepší, co chystají ze své produkce právě v těchto dnech. Dopoledne obdrží nejlepší z nich ocenění Perla Zlínska z rukou hejtmana kraje MVDr. Stanislava Mišáka. K ochutnání budou také Top vína Slovácka a při práci se představí nejlepší mistři rukodělných tradičních oborů. To vše rovněž ve zlínském mrakodrapu. K tomu samozřejmě od rána až do odpoledne ta nejlepší dechová hudba v mnoha úpravách, jazz, swing, včetně cimbálovky.

Nejnovější vlaková souprava Regio Shark, to už bude spíše cesta do budoucna, stejně jako prezentace nového zlínského Krajského kulturního centra, které se brzy otevře v bývalém obuvnickém areálu v budovách 14. a 15.

Na zvláštní cenu hejtmana kraje se může těšit ten, kdo mu položí v sídle kraje nejzajímavější otázku při veřejné diskusi, žádné téma není tabu, slibuje Stanislav Mišák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x