NEZAMĚSTNANOST: Míra nezaměstnanosti ve Zlínském kraji mírně stoupla

ZLÍN - Míra nezaměstnanosti ve Zlínském kraji vzrostla na konci září na hodnotu 9,1 procenta. V pondělí řekla mluvčí krajské pobočky Úřadu práce ČR ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Nezaměstnanost sice ve Zlínském kraji v září vzrostla jen minimálně (o 0,98 procenta), znamená to však o 272 uchazečů o zaměstnání více než na konci srpna. A za poslední tři měsíce, tedy ve 3. čtvrtletí letošního roku, přibylo v evidencích pracovišť úřadu práce ve Zlínském kraji 1 297 uchazečů o zaměstnání, což představuje nárůst celkového počtu uchazečů o zaměstnání o 4,8 procenta.

Míra nezaměstnanosti v České republice byla ke konci září 8,4. Na nárůstu nezaměstnanosti ve Zlínském kraji se v září významným dílem podíleli absolventi škol. Jejich počet se v průběhu září zvýšil z 1641 na 2405. Na konci září tvoří absolventi a mladiství 8,6 procenta z celkového počtu uchazečů o zaměstnání.

Ke konci září bylo na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR ve Zlínském kraji evidováno celkem 28 103 uchazečů o zaměstnání. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2011 je to o 719 uchazečů o zaměstnání více. Počet evidovaných absolventů je ve srovnání s loňským rokem téměř shodný,“ doplnila Majdyšová.

V průběhu měsíce září se na pracovištích úřadu práce ve Zlínském kraji nově zaevidovalo 3553 uchazečů o zaměstnání a vyřazeno bylo 3281.

Nezaměstnanost vzrostla ve všech okresech Zlínského kraje. Nejvíce to však bylo v okrese Vsetín, a to o 2,42 procenta. Naopak nejméně v okrese Zlín (o 0,15 procenta) a okres Zlín je také nadále okresem s nejnižší mírou nezaměstnanosti – 7,8. Kromě zlínského okresu všechny okresy Zlínského kraje vykazují míru nezaměstnanosti nad úrovní celorepublikového průměru. Nejvyšší nezaměstnanost je v okrese Kroměříž – 10,3 procenta.

Na konci září evidovaly pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji celkem 1457 volných pracovních míst. Na jedno volné pracovní místo připadá asi 19 uchazečů o zaměstnání.

Nejčastěji nabízená volná pracovní místa jsou v profesích seřizovači a obsluha obráběcích strojů (104 míst), obchodní zástupci (100 míst), svářeči (91 míst), nástrojaři (72 míst) a řidiči nákladních automobilů a tahačů (70 míst).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x