VOLBY 2012: O post senátora se za Zlínsko utká i Tomio Okamura

ZLÍN - Za Zlínsko se do boje o senátorské křeslo pustí sedm kandidátů. Mezi nimi je i podnikatel Tomio Okamura (nez.), kterého ke Zlínskému kraji váží rodinné vazby.

O senátorský post kromě Okamuri zabojuje za Zlínsko i bývalý poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), starosta Luhačovic František Hubáček (ODS), senátorka Jana Juřenčáková (STAN), hejtman kraje Stanislav Mišák (ČSSD), otrokovický zastupitel Václav Ransdorf (KSČM) a ekonom Ivo Spáčil (Národní socialisté – Levice 21. století).

Okamura se za Zlínský kraj rozhodl kandidovat kvůli svým rodinným vazbám. Z Bystřice pod Hostýnem totiž pochází jeho matka a z Napajedel zase pochází jeho přítelkyně. „Chci maximálně propagovat a podporovat Zlínský kraj, abychom zvýšili jeho atraktivitu pro turisty a investory a získali tak více dobré práce a pracovních míst pro občany,“ prohlásil Okamura. Zaměřit se chce ale i na zavedení trestné a hmotné odpovědnosti politiků a exekutivy či za ústavní právo mít zdravotnictví zdarma v rámci veřejného pojištění.

Ludvík Hovorka si zase pro svou kampaň vybral volební heslo Kmotři nemají šanci!. „Kdo mě zná, ví, že u mě nikdo s korupcí nepochodí. Až budou v politice převažovat lidé, kteří kmotrům řeknou ne, může nastat v naší zemi obrat k lepšímu,“ řekl kandidát, který byl v roce 2002 a 2006 zvolen poslancem Parlamentu České republiky. Z pozice senátora by rád zastavil privatizaci nemocnic, zdravotních pojišťoven a připravovanou přeměnu veřejného zdravotního pojištění na soukromé.

Senátorem se pokusí stát také luhačovický starosta František Hubáček. „Luhačovice se za posledních 10 let dokázaly ohromným způsobem posunout kupředu. Chtěl bych zkusit něco podobného i v rámci celého senátního obvodu. Jsem velkým patriotem, a proto si myslím, že senátor by měl nejenom prosazovat dobré zákony v Praze, ale také co nejvíce pomoci kraji kde žije,“ podotkl starosta.

Senátorské křeslo chce obhájit i Jana Juřenčáková, která byla poprvé zvolena do Senátu ČR v roce 2006. Je mimo jiné členkou Výboru pro záležitosti EU. Pokud se jí podaří uspět v dalších senátních volbách, ráda by pokračovala v započaté práci. „Zvažovala jsem dlouho, zda se voleb opět zúčastním. V Senátu ČR se totiž většinou nikdy nic neschválí a mnohdy si tam připadám, že jsem jen do počtu. Na druhou stranu je v naši moci ovlivnit řadu důležitých věcí, osobně se chci zaměřit například na oblast zdravotnictví nebo na rozpočtové určení daní,“ prohlásila Juřenčáková.

Jedním z kandidátů na senátora ve volebním obvodu 80 je také současný hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. Původní profesí veterinář, který má za sebou zkušenosti z působení v komunální i krajské samosprávě, chce v pozici senátora pokračovat v dlouhodobé práci pro region. „Starostové i politici na krajské úrovni se vytrvale snaží dostat obce, města a kraj do pohybu, rozvíjet je, vytvářet dobré podmínky pro život místních lidí. Toto úsilí je ale někdy mařeno na centrální úrovni tím, že jsou přijímány takové zákony či nařízení, které buď ze své podstaty, či kvůli špatné formulaci, tuto snahu podvazují,“ vysvětlil svou kandidaturu Mišák.

Otrokovický zastupitel Václav Ransdorf je podle svých slov přesvědčen, že jediná cesta ven z dnešního katastrofálního stavu je jen cesta práce. „V denním životě budu vystupovat proti různým taškařicím, často
nazývaných reformami, zaměřeným proti lidem ve výhradním zájmu jednotlivců, mnohdy i z jiné země. Musíme mít na mysli, že současný stav jsme dopustili my, občané. Proto je nejvyšší čas se k tomu postavit zodpovědně a všichni společně sjednat nápravu. Nikdo nám nepomůže, vše záleží jen na nás,“ tvrdí Ransdorf.

Posledním senátorským kandidátem za zlínský obvod je ekonom Ivo Spáčil. Jeho krédem je, že podpora živnostenského podnikání posílí ekonomiku. „Nikdy jsem nepůsobil v žádné jiné politické straně. Domnívám se, že společenská a politická angažovanost v duchu vyvedení společnosti z recese je dobrý počin,“ uvedl Spáčil.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x