V Bánově mají s křížem kříž. A tudíž pořádnou raritu

BÁNOV - Uherskobrodští hasiči museli v úterý ráno vyjet do Bánova na Uherskohradišťsku, kde hrozí pád kříže z věže kostela. Řekl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Kříž se podle Netopila vyvrátil zřejmě kvůli nedělnímu poryvu větru. Hasiči na místo dorazili s automobilovým žebříkem, ten ale ke kříži nedosáhl. „Maximální výška žebříku je 30 metrů, což nestačí, protože kříž je ve výšce 37,5 metru. Proto jsme zvažovali vyslání plošiny, která dosáhne do výšky 42 metrů, a také jeřábu. Místo jsme ohraničili páskou, aby případný pád kříže nezabil či nezranil lidi. Pokud by ale kříž spadl, hrozilo by poškození majetku kostela,“ dodal Netopil.

Starosta obce spolu s farářem Janem Machem se ale nakonec rozhodli zajistit nakloněný kříž ve vlastní režii. „Zatím necháme místo zabezpečené páskami. V pátek se v Bánově uskuteční zasedání pastorační rady, která rozhodne o dalším postupu. Podle předpovědí by žádný silný vítr přijít neměl, takže kříž na věži snad vydrží,“ konstatoval farář. Dodal, že kříž je nyní nakloněn v úhlu asi 45 stupňů.

Hasiči ale nabídli svou pomoc v případě, že by se situce změnila. „Dohodli jsme se, že pokud by se do té doby situace nějak vyhrotila, povolají nás na pomoc,“ uzavřel Netopil.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x