Tři nové silnice v kraji. Pohlazení pro motoristy

ZLÍN - Silničáři dokončili opravy silničních úseků ve Skašticích, Vážanech a v Trnavě. Za Ředitelství silnic Zlínského kraje uvedl Vojtěch Cekota.

Za tři dokončené stavby zaplatí Ředitelství silnic Zlínského kraje zhotovitelům 18,6 milionu korun včetně DPH.

Rekonstrukce úseku silnice III/4327 ve Skašticích na Kroměřížsku v délce 382 metrů začala v polovině dubna. Cílem bylo odstranit velmi špatný technický stav cesty. Vozovka zde byla místy rozrušená, vykazovala značné deformace vlivem neúnosného podloží a v některých místech postrádala funkční odvodnění.

Při rekonstrukci byla sjednocena šířka vozovky na 6,5 metru a bylo vybudováno odvodnění vozovky pomocí dešťových vpustí napojených na kanalizaci. Smluvní cena činila 6,7 milionu korun.

Ve Vážanech na Kroměřížsku se opravy dočkal průtah obcí v délce 166 metrů. Pracovníci zde vyměnili konstrukci vozovky. Odvodnění bylo provedeno do nových dešťových vpustí, které jsou napojeny na kanalizaci novými přípojkami. Byly osazeny nové silniční obruby, upraveno napojení na místní komunikace a opraveny chodníky. „Během stavby vznikla potřeba některých víceprací, zejména sanace zemní pláně výměnou zeminy v tloušťce 540 milimetrů. To vedlo k uzavření dodatku, kterým se cena zvýšila na 4,8 milionu,“ poznamenal Cekota.

Ukončeny jsou i stavební úpravy silnice III/4893 a III/4894 a stavební úpravy mostu v Trnavě na Zlínsku. Únosnost vozovky byla po celé délce nevyhovující až havarijní. Změnou konstrukce vozovky se zvýšila její únosnost na normové hodnoty. Nový povrch z asfaltobetonu snižuje hlučnost.

Zúžení a sjednocení šířky vozovky zajišťuje větší bezpečnost silničního provozu i chodců. Kvůli nedostatečné únosnosti zemní pláně jsme museli přistoupit k její sanaci. Dodatečné práce navýšily cenu o asi 10 procent na konečnou částku osm milionů korun,“ dodal Cekota.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x